Милена је успела да прикупи, спакује и однесе 400 пакетића деци из београдских свратишта

21 децембра, 2021

Ако сте се некад и запитали чему добром може да послужи Инстаграм, сада више не морате. Милена Благојевић, на Инстаграму позната као Мама из фиоке, успела је за неколико дана да прикупи, спакује и преда 400 пакетића деци из београдских свратишта.

Како каже, то се десило потпуно спонтано. На својим профилима она је позвала маме да се прикључе њеној акцији и свих 400 пакетића колико је деце у свратишту, обезбеђено је првог дана. Њену иницијативу видела је и једна курирска служба и јавила се да све пакетиће до ње довезе бесплатно, а кад их она среди и препакује да сви буду приближно исти, однесе и на адресе свратишта.

Како се све одиграло и како је изгледала посета свратишту, испричала нам је Милена.

Милена, организовала си велику акцију сакупљања пакетића за децу из београдских свратишта. Како си дошла на ту идеју и да ли си слутила колики ће одзив бити?

Идеја је дошла сасвим спонтано. Једна жена која ме прати се јавила након мог позива да им се донира гардероба и средства за хигијену, уплатила ми је новац из иностранства ка купим оно што је деци најпотребније. Када сам им то однела, срела сам се са децом у свратишту и била сам баш погођена чињеницом да нека деца, на пример, никад нису видела киндер јаје… Они дођу у свратиште да виде телевизор, да се угреју и да се окупају.

Питала сам како могу да помогнем и колико их је тамо. Добила сам бројку од 400 деце која ту стално свраћају. С обзиром на то да ме прати преко 20.000 људи на личном профилу и још 20.000 на пословном профилу Плишана фиока, усудила сам се да позовем своје пратиоце, оне који то могу и желе, да направе по један пакетић… На моје огромно изненађење, јавиле су се жене из свих крајева света, неке су ми слале новац, неке пакетиће и успели смо да за 400 деце прикупимо новогодишње поклоне. Ни сама нисам могла да верујем.

Можеш ли нам описати како је протекло сакупљање пакетића и колико посла је ту било за тебе и твоје помоћнике? Како си све постигла?

С обзиром на то да је све покренуто спонтано и непланирано, нисам имала неку посебну организацију. Позвала сам их да се јаве у анкети на Инстаграму и одмах, првог дана, јавило се њих 400. Иако сам знала да има много људи који су спремни да помогну, нарочито деци, овакав одзив нисам очекивала.

Након тога сам одредила недељу у којој ће слати пакете и кратак опис шта би било лепо да пакетић садржи. Замислила сам да свако добије који витамин, капу, шал, рукавице, неку играчку и слаткише. На моје изненађење, јавила се курирска служба Декспрес и понудила да нам све то бесплатно превезе. То је много олакшало моју организацију, јер искрена да будем појма нисам имала у шта се упуштам. Јер, 400 пакетића је много и заузели су ми цео радни простор, а да се Декспрес није јавио да понуди помоћ, стварно не знам како бих све пакете однела.

У недељи кад су пристизали пакетићи морала сам и свој посао у Плишаној фиоци да ставим у други план, али су моји купци заправо све те дивне маме које су се укључиле у акцију, тако да ми нису замериле што су њихове поруџбине морале мало да причекају.

Било је доста посла у разврставању јер смо делили на млађу и старију групу, дечаке и девојчице. Неки пакетићи су били превелики, неки мали, па сам се трудила да их допуним да сви буду приближно једнаки. Било је доста посла, срећом јавиле су се неке дивне жене, пријатељи, колеге и било је помоћи.

Колико је укупно пакетића стигло и коме сте их проследили?

Више од 400. На крају нисмо успели да избројимо, јако је било тешко груписати их и складиштити. Било ми је важно да на две локације свратишта однесем по 200, а било је и више од тога. Још десетак пакетића, најлепших и најбогатијих сам оставила да пошаљем деци са сметњама у развоју у току ове недеље.

Како су деца реаговала и какво је за тебе то искуство било?

Било је јако емотивно и за мене и за све присутне. Деца су се одушевила Деда Мразом и поклонима. Добила сам потврду да никад лепше пакетиће нису добили, а очи су ми се пуниле сузама док сам гледала како се радују када у пакету виде четкицу за зубе или шналице за косу.

Дефинитивно је ово једно од најбољих искустава у мом животу.

Као мама две девојчице која води свој приватни посао и која се недавно са породицом доселила у Београд, дивно је то што си одмах почела да мењаш ствари. Шта је то што би још волела да промениш у нашем главном граду?

Оно што бих волела да променим везано је за свест људи у било ком граду је правило да се, ако помажеш, тиме не треба хвалити.

Да сам ја ћутала, ова деца би добила два пакетића од мене и то је све. Овако сам мотивисала многе који нису ни знали како би помогли иако имају жељу, а деца су добила 400 пакетића.

Сматрам да нико не помаже другима да би се хвалио, а опет ако се хвалимо храном, одећом и свим осталим материјалним стварима на друштвеним мрежама, зашто је погрешно хвалити се добрим делима!? За мене је то утицај и мотивација. Нарочито ако имате велики број људи на које можете утицати, нема бољег начина да тај утицај искористите.

Да ли ћеш и наредне године поново организовати нешто слично?

Апсолутно. То сам знала чим сам крочила у свратиште и видела им осмехе. Верујем да ћу наредне године имати бољу организацију и више пријављених, па осим свратишта можда уврстимо још неку организацију. А надам се да ћу успети и да добар део донирам из своје фирме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама