Милена освојила пет републичких признања – на факултет без пријемног!

јун 18, 2017

Млада матуранткиња из Јагодине завршила гимназију “Светозар Марковић” са свим петицама. Освојила је пет републичких признања, па ће на факултет без пријемног

Фото Зорица Глигоријевић


 
МИЛЕНА Милосављевић из Јагодине, која је управо завршила Гимназију “Светозар Марковић”, друштвено-језички смер, добила је награду Фонда “Јован Чакић”, коју је установила Чакићева породица. Ова марљива ученица, која је имала све петице од првог до четвртог разреда, освојила је и пет републичких награда, тако да ће српски језик и књижевност у Београду уписати без полагања пријемног испита.
Милена је ове године била друга на републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном у Тршићу, прошле године на истом такмичењу освојила је другу награду, а на “Kњижевној олимпијади” у Сремским Kарловцима била је трећа. У првој и другој години била је трећа на републичком такмичењу из српског језика и језичке културе. Поред ових, добила је двадесетак награда на окружним и општинским такмичењима.
– Никада ми није била потребна посебна припрема за такмичење. Једноставно сам се уздала у знање које сам стицала током године. Што се тиче такмичарског дела у коме је била граматика, мислим да имам осећај за граматику, који је важнији од учења. Схватила сам да ми је много лакше него осталим ђацима – каже Милена за “Новости”.
Млада матуранткиња каже да јој нису тешка ни питања из књижевности. Kаже да су јој књиге постале најбољи пријатељи чим је научила да чита. Док је била мала, није могла да заспи ако јој мама Верица не прочита бајку или басну. Милена каже да је љубав према књижевности у њој пробудила наставница Маја Алексић у основној школи, а захвална је и професорки Љиљани Јевтић Јовановић, која јој је посветила доста времена и труда.
– Волела бих да будем професорка књижевности или да на неком институту радим на очувању језика. За нове генерације је карактеристично сиромашење лексичког фонда, за шта су главни кривци стране речи, друштвене мреже.
 
БРАТ ОДЛИKАШ
МИЛЕНИН брат Милан је ђак прве године јагодинске гимназије, математички смер. Одличан је ђак и већ је освојио треће место на републичком такмичењу из историје. Занимљиво је да су њихови родитељи остали без посла пре неколико година, али раде приватно не би ли својој доброј деци омогућили да се школују и постигну завидне резулате.
Зорица Глигоријевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Милена освојила пет републичких признања – на факултет без пријемног!"

  1. Sandra каже:

    Svaka čast na uspesima! I mi u Šapcu, u Ekonomskoj školi, imamo učenika Bojana Nešića sa osvojenih sedam prvih mesta na republičkim takmičenjima tokom četvorogodišnjeg školovanja. Bravo za ove mlade ljude!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама