Milena osvojila pet republičkih priznanja – na fakultet bez prijemnog!

jun 18, 2017

Mlada maturantkinja iz Jagodine završila gimnaziju “Svetozar Marković” sa svim peticama. Osvojila je pet republičkih priznanja, pa će na fakultet bez prijemnog

Foto Zorica Gligorijević


 
MILENA Milosavljević iz Jagodine, koja je upravo završila Gimnaziju “Svetozar Marković”, društveno-jezički smer, dobila je nagradu Fonda “Jovan Čakić”, koju je ustanovila Čakićeva porodica. Ova marljiva učenica, koja je imala sve petice od prvog do četvrtog razreda, osvojila je i pet republičkih nagrada, tako da će srpski jezik i književnost u Beogradu upisati bez polaganja prijemnog ispita.
Milena je ove godine bila druga na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, održanom u Tršiću, prošle godine na istom takmičenju osvojila je drugu nagradu, a na “Književnoj olimpijadi” u Sremskim Karlovcima bila je treća. U prvoj i drugoj godini bila je treća na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Pored ovih, dobila je dvadesetak nagrada na okružnim i opštinskim takmičenjima.
– Nikada mi nije bila potrebna posebna priprema za takmičenje. Jednostavno sam se uzdala u znanje koje sam sticala tokom godine. Što se tiče takmičarskog dela u kome je bila gramatika, mislim da imam osećaj za gramatiku, koji je važniji od učenja. Shvatila sam da mi je mnogo lakše nego ostalim đacima – kaže Milena za “Novosti”.
Mlada maturantkinja kaže da joj nisu teška ni pitanja iz književnosti. Kaže da su joj knjige postale najbolji prijatelji čim je naučila da čita. Dok je bila mala, nije mogla da zaspi ako joj mama Verica ne pročita bajku ili basnu. Milena kaže da je ljubav prema književnosti u njoj probudila nastavnica Maja Aleksić u osnovnoj školi, a zahvalna je i profesorki Ljiljani Jevtić Jovanović, koja joj je posvetila dosta vremena i truda.
– Volela bih da budem profesorka književnosti ili da na nekom institutu radim na očuvanju jezika. Za nove generacije je karakteristično siromašenje leksičkog fonda, za šta su glavni krivci strane reči, društvene mreže.
 
BRAT ODLIKAŠ
MILENIN brat Milan je đak prve godine jagodinske gimnazije, matematički smer. Odličan je đak i već je osvojio treće mesto na republičkom takmičenju iz istorije. Zanimljivo je da su njihovi roditelji ostali bez posla pre nekoliko godina, ali rade privatno ne bi li svojoj dobroj deci omogućili da se školuju i postignu zavidne rezulate.
Zorica Gligorijević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Milena osvojila pet republičkih priznanja – na fakultet bez prijemnog!"

  1. Sandra kaže:

    Svaka čast na uspesima! I mi u Šapcu, u Ekonomskoj školi, imamo učenika Bojana Nešića sa osvojenih sedam prvih mesta na republičkim takmičenjima tokom četvorogodišnjeg školovanja. Bravo za ove mlade ljude!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama