Miloš Galetin: “Prosveta više nije temelj društva, već nešto na čemu se opasno štedi”

2 septembra, 2019

Članovi sindikata prosvetnih radnika Banata (SPR Banata) održali su danas protest u Zrenjaninu zbog, kako su rekli, lošeg položaja prosvete u društvu i urušavanja sistema obrazovanja.

„Postoji jedan veliki problem, odnosno svi problemi su se u prosveti stekli u jedan, a to je što nas nadležni tretiraju kao problem“, kazao je predstavnik tog sindikata Miloš Galetin.

Ukazao je da prosveta više nije temelj ili baza društva i države, već da je postala „nešto na čemu se opasno štedi i gde se uvode reforme koje su na štetu učenika, a samim tim i nastavnog kadra“.

„Okupili smo se da ukažemo na goruće probleme na ono što doživljavamo, naše kolege završavaju na ulicama, da se škole gase, a s druge strane dogovori koji su potpisani ne poštuju se godinama“, naveo je Galetin.

Rekao je i da gotovo sve što je potpisano 2015. godine nije poštovano, a da je protest jedan od legitimnih načina da prosvetni radnici skrenu pažnju javnosti na probleme.

U Čačku štrajkovalo 28 od ukupno 29 osnovnih i srednji škola

U Čačku je danas štrajkovalo 28 osnovnih i srednjih škola, skraćivanjem časova na 30 minuta, zahtevajući pregovore sa Ministarstvom prosvete i Vladom Srbije o platnim razredima, rečeno je agenciji Beta u „Sindikatu obrazovanju Čačak“ .

Predsednik tog sindikata Vladimir Adžić rekao je na konfrernciji za novinare da je u oktobru prošle godine potpisan protokol sa ministrom prosvete kojim je dogovoreno uvođenje platnih razreda od 1. januara 2019. i povećanje plata za 14,6 procenata, ali da ta obećanja nisu ispunjena.

Adžić je dodao da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povećanje plata, isplatu pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dianra, koje su predviđene sporazumom sa Ministarstvom prosvete iz 2015. godine, a do sada nije realizovano ni povećanje koeficijenta administrativnim radnicima i domarima u školama sa četvrtim stepenom stručne spreme sa 8,62 na 13,42.

Zbog štrajka prosvetara časovi skraćeni u 28 škola u Nišu

Školska godina u Nišu je zbog štrajka upozorenja prosvetnih radnika počela sa skraćenim časovima u 28 od 52 škole, rečeno je danas agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Član Izvršnog odbora Unije sindikata Gordana Arsić rekla je da je skraćenje časova na 30 minuta „nastavak borbe Unije sindikata za prava profesora i očuvanja obrazovnog sistema“.

Ona je podsetila da najavljeni set zakona o platnim razredima u javnim službama treba da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

„Platni razredi su po našem mišljenju krajnje nepravedni od samog starta. Uopšte ne obuhvataju sve budžetske korisnike i to je nama najbolnija tačka. Pored toga nisu isti unutar prosvete, zdravstva, socijale i kulture“, izjavila je Arsić.

Kako je kazala, obračunski radnici u školama i dalje rade za „minimalac“ dok je plata obračunskih radnika u Ministarstvu poljoprivrede porasla 28 odsto, a po svim evropskim normama trebalo bi da budu isto plaćeni.

Dodala je da pregovori sa Ministarstvom prosvete o izradi platnih razreda idu „vrlo traljavo“, a neretko zaposleni u školama iz medija saznaju šta se dešava na tom planu.

Više na: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama