Милош Галетин: “Просвета више није темељ друштва, већ нешто на чему се опасно штеди”

2 септембра, 2019

Чланови синдиката просветних радника Баната (СПР Баната) одржали су данас протест у Зрењанину због, како су рекли, лошег положаја просвете у друштву и урушавања система образовања.

„Постоји један велики проблем, односно сви проблеми су се у просвети стекли у један, а то је што нас надлежни третирају као проблем“, казао је представник тог синдиката Милош Галетин.

Указао је да просвета више није темељ или база друштва и државе, већ да је постала „нешто на чему се опасно штеди и где се уводе реформе које су на штету ученика, а самим тим и наставног кадра“.

„Окупили смо се да укажемо на горуће проблеме на оно што доживљавамо, наше колеге завршавају на улицама, да се школе гасе, а с друге стране договори који су потписани не поштују се годинама“, навео је Галетин.

Рекао је и да готово све што је потписано 2015. године није поштовано, а да је протест један од легитимних начина да просветни радници скрену пажњу јавности на проблеме.

У Чачку штрајковало 28 од укупно 29 основних и средњи школа

У Чачку је данас штрајковало 28 основних и средњих школа, скраћивањем часова на 30 минута, захтевајући преговоре са Министарством просвете и Владом Србије о платним разредима, речено је агенцији Бета у „Синдикату образовању Чачак“ .

Председник тог синдиката Владимир Аџић рекао је на конфрернцији за новинаре да је у октобру прошле године потписан протокол са министром просвете којим је договорено увођење платних разреда од 1. јануара 2019. и повећање плата за 14,6 процената, али да та обећања нису испуњена.

Аџић је додао да Унија синдиката просветних радника Србије тражи повећање плата, исплату пет Светосавских награда у износу од 25.000 дианра, које су предвиђене споразумом са Министарством просвете из 2015. године, а до сада није реализовано ни повећање коефицијента административним радницима и домарима у школама са четвртим степеном стручне спреме са 8,62 на 13,42.

Због штрајка просветара часови скраћени у 28 школа у Нишу

Школска година у Нишу је због штрајка упозорења просветних радника почела са скраћеним часовима у 28 од 52 школе, речено је данас агенцији Бета у Унији синдиката просветних радника Србије.

Члан Извршног одбора Уније синдиката Гордана Арсић рекла је да је скраћење часова на 30 минута „наставак борбе Уније синдиката за права професора и очувања образовног система“.

Она је подсетила да најављени сет закона о платним разредима у јавним службама треба да ступи на снагу 1. јануара 2020. године.

„Платни разреди су по нашем мишљењу крајње неправедни од самог старта. Уопште не обухватају све буџетске кориснике и то је нама најболнија тачка. Поред тога нису исти унутар просвете, здравства, социјале и културе“, изјавила је Арсић.

Како је казала, обрачунски радници у школама и даље раде за „минималац“ док је плата обрачунских радника у Министарству пољопривреде порасла 28 одсто, а по свим европским нормама требало би да буду исто плаћени.

Додала је да преговори са Министарством просвете о изради платних разреда иду „врло траљаво“, а неретко запослени у школама из медија сазнају шта се дешава на том плану.

Више на: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама