Mini restART 2021. Likovni i literarni konkurs male forme

mart 26, 2021

Mini restART 2021.
Likovni i literarni konkurs male forme

Motivacioni poziv za učesnike od 4 do 18 godina

Daj mi krila jedan krug
Vladimir Andrić

 Ljudi su oduvek gledali u nebo i bića koja nebom vladaju – ptice! Koristili su ih za prenošenje poruka. Verovali su da iz putanje njihovog leta mogu predvideti budućnost. Divili su se njihovoj moći da odole gravitaciji, pokušavajući da pobede zakone fizike time što će i sami poleteti. Setite se samo mita o Dedalu i Ikaru i crteža letelica Leonarda da Vinčija! Čežnjom čoveka da osvoji nebo, krila su postala simbol slobode.

Jeste li nekada bili zadivljeni lepom pticom koja je proletela pred vašim očima ili njenim neobičnim cvrkutom? Zašto ptice pevaju? Ko im je pokazao put do toplijih predela i nazad do gnezda? Jeste li nekada posmatrali ptiće u gnezdu kako zevaju čekajući roditelje da im donesu hranu? Kada pomislimo na ptice, pred nas izleću pitanja i zadivljujući odgovori.

Verujemo da su raznovrsnost ptica, njihova vizuelna atraktivnost, autentična oglašavanja i fascinantne činjenice o njihovom životu izuzetno podsticajni za bogatu likovnu i literarnu igru, kao i za povezivanje različitih oblasti učenja. Odabirom ptica kao teme ovogodišnjeg konkursa, želimo i da ukažemo na značaj ptica za prirodne ekosisteme i važnost napora da se one i njihova staništa zaštite.

Neka se u vašim likovnim radovima pojave raznovrsni oblici ptičjeg sveta: obli i laki kao kolibri, čupavi poput sova, šiljati kao kljunovi! Neka radovi zrače jarkim bojama ara, ornamentikom paunova ili blagim nijansama snežnih labudova. Predstavite ritmove ptičje pesme, mahanja krila, skakutanja po tlu. Iskoristite složen grafizam njihovih gnezda u krošnjama ili ševarima. Istražite zašto se i na koji način ptice pojavljuju u mitovima, verovanjima, slikarstvu i poeziji ili stvorite novu pticu kakvu do sada niko nije video.

U formi kratke priče predstavite vaše dogodovštine i doživljaje sa pticama, kreirajte iznenađujuće zaplete i neočekivana razrešenja. Ptica može biti glavni akter vaših priča ili motiv kojim ćete reći svoje stavove o svetu. Budite prevodilac sa ptičjeg jezika. Gledajte svet njenim okom, prespavajte u gnezdu, posetite daleke krajeve njenim krilima. Ispričajte svoj san o letenju.

Nadamo se da ćemo svi ovim konkursom osnažiti sopstvenu vezu sa pticama. Upoznajući bolje ptice, jačamo krila svoje mašte. Radujemo se jatu vaših radova koji slobodom stvaranja bezgranično proširuju prostore!

Uroš Stojiljković,
Organizacioni tim Mini restARTa 2021.

Uslove konkursa pogledajte OVDE

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama