Ministar: Informacioni sistem u prosveti omogućiće apsolutnu kontrolu

13 avgusta, 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će ove školske godine reforma obrazovanja u osnovnim i srednjim škola biti nastavljena.

“Drugi i šesti razred kreću od jeseni u taj drugi ciklus, i to će se polako zatvoriti sa četvrtim i osmim razredom, istovremeno u gimnazijama će to biti druga godina, a kod gimnazija su novine da će u tri grada biti odeljenja za nadarene za hemiju i biologiju”, rekao je Šarčević na TV Pink.

N1

Kako je istakao reforma gimnazije biće završena godinu dana kasnije kroz odeljenja za nadarene za društvene nauke – istoriju i geografiju.

“Tako bi se zaokružila reforma gimnazije koja ima svoje dobre izborne programe”, rekao je Šarčević.

“Uz podršku Evropske unije, prošle godine je bilo obučeno 20.000 ljudi, deo direktora je već stekao licencu, od septembra kreću masovne obuke za njih”, rekao je Šarčević i dodao da je oprema važan elementa, pa se tokom avgusta kreće u montažu još 8.000 digitalnih učionica.

“Sa postojećih 2.000 digitalnih učionica, to će biti 10.000, još dve godine po 10.000 i mi smo zaokružili Srbiju”, najavio je Šarčević i rekao da će kompjuterska oprema biti redovno obnavljana.

On je naglasio da će “ove godine digitalne učionice biti u svim prvim razredima svih škola u Srbiji” i dodao da je u toku nabavka za povezivanje na brzi internet.

“Reforme nauke i obrazovanja u Srbiji su dobile iz Evrope ocenu četiri, a pet ne daju dok se ne učlanite i zato dobijamo dodatnu pomoć za to što radimo”, rekao je Šarčević i dodao da se u Srbiji radi strategija obrazovanja do 2030. godine.

Govoreći o sistemu za ekskurzije i izlete, on je naglasio da će biti još jednu tranzitnu godinu u tom segmentu, i dodao da je licenca za direktore jako bitna stvar kod ekskurzija, “jer je on nosilac obaveza pravnog lica”.

“Ako napravi loš ugovor, ako ga loše sprovede, ako nije sproveo mere bezbednosti oko ekskurzija – nijedan ministar to za njega ne može da obeća, direktor to mora sam – a ministar može da smeni”, ocenio je Šarčević.

Podsetio je da je napravljen koncept za ekskurzije koji će podrazumevati osam regiona u Srbiji, i ujednačenost cene.

“Sada ćemo imati već treći sastanak sa ljudima iz turističkih agencija i pokrenuli smo taj mehanizam, a prve godine neće baš sve moći da legne, da li će objekti imati tu kategorizaciju, a moraćemo jedno godinu dana da radimo na tome šta pripada kojoj regiji”, rekao je Šarčević i dodao da je u ministarstvu određen koordinator za taj posao i da postoji dobar pravilnik koji bi trebalo da bude sproveden.

Ministar je poručio roditeljima koji ima primedbe na cene izleta i ekskurzija da bude aktivni i da ono što misle da su nepravilnosti sami prijavljuju.

“Nemoguće je da celu piramidu kontroliše jedan čovek, postoje saveti roditelja i predstavnici roditelja u školskim odborima, i zašto se ne bi direktno obraćali prosvetnoj inspekciji pa i kabinetu, odnosno pomoćnicima za osnovno i srednje obrazovanje”, rekao je Šarčević.

Dodao je da će jedinstveni informacioni sistem u prosveti (JISP) omogućiti apsolutnu kontrolu.

“Već smo u prvom pokušaju našli jedno 50 škola koji su pokušali manipulaciju brojem upisane dece u prvi osnovne da prikažu više dece nego što ima da bi dobili više odeljenja i veće finansiranje, ali s obzirom da se radi elektronski, to se sada vidi”, naglasio je Šarčević i dodao da će tim direktorima biti objašnjeno da je to zadnji pokušaj a ako se ponovi, neće biti direktori.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama