Ministar o ideji besplatnih udžbenika i o tome da li se krio broj zaraženih u školama

15 januara, 2021

Posle jednomesečnog raspusta, više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak kreće u školu. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine.

“Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu”, rekao je Ružić.

Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa, upravo zahvaljujući odgovornost koju su pokazala deca.

“Obrazovni sistem je i u prethodnom periodu i sada spreman da, uz prilagođavanje, nastavi obrazovno-vaspitni proces”, dodao je ministar.

Ukazao je da su na Kriznom štabu zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.

“Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama, što se tiče starijih osnovaca oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče oni će kombinovano pohađati nastavu – jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu”, objasnio je Ružić.

Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.

“Niko nije krio podatke, niti je to bio manir ni Kriznog štaba, ni Instituta za javno zdravlje, ni škola. Mi svakodnevno dobijamo presek, dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Ako govorimo o brojevima oni su bili fragmentarno mali, što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi”, naglašava Ružić.

Kada je reč o procentu zaraženosti dece, ministar kaže da se to kretalo od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat. “U ranijem periodu je bilo da dođe kod zaposlenih nekih 2 do 2,5 procenta što zaista nije ogroman broj u odnosu na sveopštu situaciju koju smo imali”, dodaje ministar.

“Ne vidim bilo kakvu bojazan ili razlog za kritiku da je neko krio te podatke, za to nemamo razloga imajući u vidu da je sistem bio spreman, da su i lokalni štabovi radili i lokalni zavodi za javno zdravlje i ‘Batut’, svi radimo u skladu sa onim što struka govori”, naglasio je Ružić.

Kada je reč o prvim besplatnim onlajn udžbenicima po ideji Aleksandra Kavčića, ministar kaže da je zakon o udžbenicima sasvim jasan – izdavači mogu biti javna preduzeća, privatni preduzetnici ili neko pravno lice koje je registrovano za izdavaštvo.

“Ova ideja koju čujemo od gospodina Kavčića nije ništa novo, veoma je kompleksna priča u smislu zakonodavnog okvira. Jeste zanimljivo, ali svakako zahteva širi pristup i potrebno je da se o tome podrobnije iz stručnog aspekta razgovara. U svakom slučaju sve ono što može da doprinese vaspitno-obrazovnom procesu je nešto što je dobrodošlo ako je uokvireno u zakonsku normu”, zaključio je Ružić.

Izvor: RTS/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ministar o ideji besplatnih udžbenika i o tome da li se krio broj zaraženih u školama"

  1. Jovana kaže:

    Mala matura mogla bi da se ukine, jer deca imaju velikeeee rupe pola gradiva nisu savladali jer su pretrcali, a udzbenici bi mogli biti besplatni jer su slupi

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama