Министар о идеји бесплатних уџбеника и о томе да ли се крио број заражених у школама

15 јануара, 2021

После једномесечног распуста, више стотина хиљада основаца и средњошколаца у понедељак креће у школу. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да је образовни систем спреман и да није био место где је долазило до трансмисије вируса захваљујући одговорности коју су показала деца и наставно особље. Истиче да нема разлога да се мала матура ове године не спроведе.

Бранко Ружић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је образовни систем спреман за наставак школске године.

“Систем је показао велику виталност у претходном периоду. Наравно да је спреман, показао је и адаптибилност, деца су показала висок степен одговорности, наставно и ваннаставно особље, иако је било пренапрегнуто у овако специфичним околностима, заиста су показали не само одговорност, него и преданост раду”, рекао је Ружић.

Нагласио је да образовни систем није био место где је долазило до трансмисије вируса, управо захваљујући одговорност коју су показала деца.

“Образовни систем је и у претходном периоду и сада спреман да, уз прилагођавање, настави образовно-васпитни процес”, додао је министар.

Указао је да су на Кризном штабу закључили, а на седници Владе донели одлуку да друго полугодиште почиње 18. јануара у складу са моделом из септембра.

“Млађи основци од првог до четвртог разреда ће похађати наставу свакодневно у школи у мањим групама, што се тиче старијих основаца они ће похађати наизменично наставу непосредно и на даљину, што се средњошколаца тиче они ће комбиновано похађати наставу – једне недеље у школи, друге недеље на даљину”, објаснио је Ружић.

Говорећи о критикама из првог полугодишта да се крије број заражених предавача, министар истиче да нико није крио податке.

“Нико није крио податке, нити је то био манир ни Кризног штаба, ни Института за јавно здравље, ни школа. Ми свакодневно добијамо пресек, добијали смо тај пресек и за време овог распуста. Ако говоримо о бројевима они су били фрагментарно мали, што не значи да није долазило до заражавања, али од укупног броја заражених ти проценти су занемарљиви”, наглашава Ружић.

Када је реч о проценту заражености деце, министар каже да се то кретало од 0,05 до 0,08, а што се тиче запослених ни сада не прелази један проценат. “У ранијем периоду је било да дође код запослених неких 2 до 2,5 процента што заиста није огроман број у односу на свеопшту ситуацију коју смо имали”, додаје министар.

“Не видим било какву бојазан или разлог за критику да је неко крио те податке, за то немамо разлога имајући у виду да је систем био спреман, да су и локални штабови радили и локални заводи за јавно здравље и ‘Батут’, сви радимо у складу са оним што струка говори”, нагласио је Ружић.

Када је реч о првим бесплатним онлајн уџбеницима по идеји Александра Кавчића, министар каже да је закон о уџбеницима сасвим јасан – издавачи могу бити јавна предузећа, приватни предузетници или неко правно лице које је регистровано за издаваштво.

“Ова идеја коју чујемо од господина Кавчића није ништа ново, веома је комплексна прича у смислу законодавног оквира. Јесте занимљиво, али свакако захтева шири приступ и потребно је да се о томе подробније из стручног аспекта разговара. У сваком случају све оно што може да допринесе васпитно-образовном процесу је нешто што је добродошло ако је уоквирено у законску норму”, закључио је Ружић.

Извор: РТС/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Министар о идеји бесплатних уџбеника и о томе да ли се крио број заражених у школама"

  1. Jovana каже:

    Mala matura mogla bi da se ukine, jer deca imaju velikeeee rupe pola gradiva nisu savladali jer su pretrcali, a udzbenici bi mogli biti besplatni jer su slupi

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама