Ministar o tome zašto se ne može smanjiti broj đaka u odeljenjima

6 jula, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas za Tanjug da se ovih dana nastavlja snimanje časova za onlajn nastavu, u slučaju da korona virus bude prisutan na početku nove školske godine.

On je rekao da bi model kombinovane nastave koji se razmatra za početak naredne školske godine podrazumevao da učenici jedne nedelje idu u školu, a naredne da prate onlajn nastavu. Zbog toga se, kaže Šarčević, trenutno utvrđuju kapaciteti osnovnih i srednjih škola, kao i visokih škola i fakulteta.

– Takav je pristup u Nemačkoj i Sloveniji, jer se pretpostavlja da virus neće biti jak na početku jeseni, ali mi to ne znamo. Zato nastavljamo da snimamo nastavu, a timovi školskih uprava u četvrtak su u Somboru – rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Ministar je ponovio da takav model nastave nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i studente, ali je skrenuo pažnju da učenici nižih razreda po zakonu ne smeju da ostaju sami kod kuće.

Ministar je kazao da se nastava u jednoj smeni trenutno izvodi u 204 osnovne škole i da će biti uvedena u još 262 škole.

Na pitanje zašto se, ako je cilj da je manje dece u školama, zakonom ne uredi da odeljenja imaju najviše do 15 učenika i zaposli više nastavnika u osnovnim školama, Šarčević je kazao da postoje pedagoški standardi i da nigde u svetu ne postoje odeljenja sa tim brojem učenika, ”osim gde je nužda”.

– Da bi tako nešto sproveli treba imati dovoljno novca da se zaposli veći broj nastavnika, a mi ih nemamo dovoljno za mnoge predmete. Sem toga, treba imati i prostor za to – kazao je ministar.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Ministar o tome zašto se ne može smanjiti broj đaka u odeljenjima"

  1. Jana kaže:

    A ima novca za robote, dronove, duple probne maturske ispite i ostale nepotrebne gluposti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama