Министар о томе зашто се не може смањити број ђака у одељењима

6 јула, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас за Танјуг да се ових дана наставља снимање часова за онлајн наставу, у случају да корона вирус буде присутан на почетку нове школске године.

Он је рекао да би модел комбиноване наставе који се разматра за почетак наредне школске године подразумевао да ученици једне недеље иду у школу, а наредне да прате онлајн наставу. Због тога се, каже Шарчевић, тренутно утврђују капацитети основних и средњих школа, као и високих школа и факултета.

– Такав је приступ у Немачкој и Словенији, јер се претпоставља да вирус неће бити јак на почетку јесени, али ми то не знамо. Зато настављамо да снимамо наставу, а тимови школских управа у четвртак су у Сомбору – рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Министар је поновио да такав модел наставе није проблем за старије основце, средњошколце и студенте, али је скренуо пажњу да ученици нижих разреда по закону не смеју да остају сами код куће.

Министар је казао да се настава у једној смени тренутно изводи у 204 основне школе и да ће бити уведена у још 262 школе.

На питање зашто се, ако је циљ да је мање деце у школама, законом не уреди да одељења имају највише до 15 ученика и запосли више наставника у основним школама, Шарчевић је казао да постоје педагошки стандарди и да нигде у свету не постоје одељења са тим бројем ученика, ”осим где је нужда”.

– Да би тако нешто спровели треба имати довољно новца да се запосли већи број наставника, а ми их немамо довољно за многе предмете. Сем тога, треба имати и простор за то – казао је министар.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Министар о томе зашто се не може смањити број ђака у одељењима"

  1. Jana каже:

    A ima novca za robote, dronove, duple probne maturske ispite i ostale nepotrebne gluposti.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама