Министар објаснио шта је била намера дописа у ком „школама снажно препоручују вакцинацију деце старије од 12 година“

Након дописа који је у току јучерашњег дана Министарство послало школама а где се „снажно препоручује да се деца старија од 12 година вакцинишу“, први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да је намера дописа била искључиво у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, преноси Танјуг.

Први потпредседник владе каже: „Апеловали смо на школе јучерашњим дописом да путем својих канала комуникације информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година, на шта су указале домаће здравствене установе, као што је Институт за јавно здравље ‘Милан Јовановић Батут’, као и Светска здравствена организација, све у складу са препоруком Кризног штаба. Наглашавам да је интенција дописа била искључиво у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, а не да позива на обавезност вакцинације, што као министар просвете не могу ни да учиним“.

„Школе могу само да кроз наставничка већа, савете родитеља искористе могућност да обавесте родитеље о потенцијалним моделима вакцинације и о томе разговарају, а посебно је то важно, с обзиром на чињеницу да у јавности кружи пуно дезинформација које успоравају нашу борбу против вируса ковид-19“, каже он.

Ружић је рекао да ће тај ресор одлуку о настави у новој школској години донети консултујући Кризни штаб, али није директно одговорио на питање да ли ће вакцинисана деца старија од 12 година ићи на наставу, а она која нису имунизована бити на онлајн настави, што је као једино логично решење оценио епидемиолог др Предраг Кон.