Министар од синдиката затражио да буду реални

Сви ђаци до 12 година треба да имају обезбеђен продужени боравак у школи, без обзира на то у који разред иду, јер је и законом предвиђено да деца до тог узраста треба да имају надзор.

Нарочито је важно да се боравак обезбеди за ученике трећег и четвртог разреда, пошто они сада немају сигуран продужени боравак, каже за Новости Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије. Она додаје да би за то требало запослити нове учитеље и обезбедити адекватан простор.

Foto: Canva

Ипак, реалност је другачија.

– Последњих година, због забране запошљавања и економске ситуације, Министарство одобрава и финансира само групе продуженог боравка за први и други разред. Поједине локалне самоуправе финансирају и за трећи и четврти разред – кажу у Министарству просвете и подсећају да закон налаже да родитељ не сме без надзора остављати дете предшколског узраста.

И министар просвете Бранко Ружић поручио је да је свака конструктивна идеја синдиката добродошла, али они морају бити реални када нешто траже.

– Ми њихове предлоге сагледавамо на добронамеран начин, што очекујемо и од њих када излазе са идејама – рекао је Ружић.

У синдикатима, међутим, истичу да су родитељи ученика трећег и четвртог разреда били принуђени и пре пандемије, а и сада, да се довијају на различите начине у погледу бриге над децом у периоду док су они на послу. Зато су позвали министра Ружића да од 1. септембра да одобрење свим школама да отворе одељења продуженог боравка за ученике до 12 година чија су оба родитеља запослена.

– У време пандемије деца у боравку су сва заједно, на малим просторима и какве користи има од тога што су током наставе подељена у групе – пита се Јасна Јанковић. Она тврди да у боравку буде и 30 ђака у једној учионици.

Извор: Новости