Питања на малој матури из последњег квартала, када је емитована настава на телевизији, биће мало лакша него из претходног градива. Више од половине задатака биће отворено, где ученици уписују одговоре. Тестови за малу матуру су одштампани и све је спремно. Ово је, за “Новости”, рекао министар просвете Младен Шарчевић, говорећи о детаљима завршног испита за осмаке, који се одржава 17, 18. и 19. јуна.

Foto: Nova.rs

Тестови су, каже Шарчевић, одштампани у штампарији Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Она је ове године оспособљена за израду свих тестова, да би се подигао ниво безбедности и да се не би поновила ситуација од претходне године, када је један од тестова “процурио”.

– Запослени у тој штампарији долазили су и за време ванредног стања, радили су у три смене како би били одштампани главни, пробни и резервни тестови. Сваки је штампан у тиражу од по 200.000 примерака – истиче Шарчевић и појашњава да се резервни тестови чувају у Заводу, а биће транспортовани и до школских управа. Они служе за случај да прва верзија теста буде “проваљена”.

Министар истиче да су сви тестови спаковани у кесе са перфорацијом, имају кодове, под шифром се дистрибуирају у школске управе. Новина је што ће их ове године возити поштански “пикапови”, који имају посебну заштиту.

– Сви стручни сарадници, инспектори на свим нивоима, биће на терену. Покриваћемо критичне тачке, а под посебном присмотром биће места где је раније било “мувања” и одступања у резултатима. И ја ћу бити на терену. Предузећемо све мере да све протекне како треба – истиче Шарчевић.

На питање да ли ипак постоји опасност од “проваљивања” тестова, што се догодило прошле године са тестом из математике, министар каже:

– Једина опасност прети од директора. До школе је све под нашом контролом, а када преузму кесе са тестовима, неко може да отвори, али пошто и кесе имају заштиту, брзо би се открило ко је то уради. Ризик је минималан, али ако се неко усуди да то уради, мора да зна да је учинио кривично дело – каже Шарчевић.

Он подсећа да се мала матура дешава два-три дана пред изборе, коментаришући да се нада да нико неће покушати да поквари завршни испит како би то искористио у политичке сврхе. Министар наглашава да ће све бити организовано и на Косову и Метохији.

Софтвер уместо наставника

Решене тестове наставници ће у школама скенирати и слати у Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, где се прегледање врши на софтверу, специјално прављеном за ту сврху.

– Софтвер је направљен са Факултетом организационих наука, и може да прегледа 200.000 тестова за свега 12 сати – наводи Шарчевић.

Обавезна средња школа

Средње образовање треба да буде обавезно, као што је сада основно. Мислим да ћемо то успети веома брзо да реализујемо, чекамо промену Устава – рекао је министар просвете Младен Шарчевић на предстаљању Оквира Стратегије развоја средњег образовања и васпитања и целоживотног учења до 2027. године. Министар је навео да је стратегија завршена још почетком године, али да је ситуација са епидемијом вируса корона одложила њено представљање.

– Гимназије су на реформу чекале 40 година и оне из општег образовања сада доживљавају укупан преображај, и пре саме Стратегије, уз чињеницу да изборни програми ове године улазе у трећу годину гимназије – навео је Шарчевић.

Министар је подсетио на увођење нових смерова у гимназије, за надарене за спорт и за аудио-визуелне и сценске уметности. Додао је и да је ове године пуштено у рад пет центара надарених за историју и географију.

Извор: Новости