Ministar prosvete: Đacima bi trebalo uzimati telefone na početku nastave

17 januara, 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da bi učenicima trebalo da se uzimaju mobilni telefoni na početku nastave i da im se vraćaju tek na kraju kako bi bolje pratili na času.

 
Naime, u nemačkim školama đaci smeju da imaju mobilne telefone, ali aparat mora biti isključen za vreme nastave ili da ga dete predaje na početku časa, a prauzima ga na kraju. Ministar prosvete Šarčević kaže da je ovo dobar model, koji treba primeniti i u Srbiji.
– To je dobra ideja, pa jel treba učenik sve vreme u školi da koristi mobilni telefon umesto da pazi na času? Ili još gore, jel to dete treba da snima nastavnika mobilnim? To o čemu ja pričam je toliko normalno da ne treba ni dodatno objašnjavati. Pametne škole sve to pametno rade. Iako ima dobrih modela po inostranstvu, i u Srbiji ima pametnih škola iz čijih primera možemo učiti. Ima toliko dobrih sredina, a ima i ovih izopačenih, kaže Šarčević.
On takođe smatra da deci treba ograničiti i vreme koje provode na internetu.
– Ajde da kažemo roditeljima da na internetu ima zlostavljača, pa da ograničimo vreme koje se tu provodi. Ajde onda da roditelj ne pusti dete pet sati da sedi za kompjuterom. TO vreme treba ograničiti i sarađivaćemo s Ministarstvom zdravlja kad je o tome reč. Želimo da poboljšamo opte zdravlje dece, pa ćemo raditi i na uvođenje sporta kao svakodnevne aktivnosti među osnovcima, a tu ćemo sarađivati s Ministarstvom sporta. Lavinu komentara izazvale su i najave novčanog kažnjavanja roditelja učenika koji izazivaju nasilje u školama, ali Šarčević očekuje da će to smanjiti vršnjačko nasilje.
Ko je odgovoran za dete
– Znate kakvi su ljudi, niko nije hteo da se vezuje u kolima dok nisu uveli ozbiljne kazne. Ta manjina nasilnika je vrlo vidljiva i ugrožava većinu ljudi. Iz takvih porodica se regrutuje onaj koji će da udari nastavnika, ko će da zlostavlja dete. Red je da se neko pozabavi njima. Ako imamo isto stanje koje se deset godina ne menja, nego se stalno čeka novi slučaj nasilja, treba nekog da zaplašite sankcijama. Jel roditelj odgovoran za dete? Morate na sve stvari uvesti i nagradu i kaznu. Nagrade će roditeljima biti to što neće morati da plaćaju privatne časove. Sudije će određivati kazne, a ne mi, naravno, zaključuje Šarčević.
Izvor: Srbija danas/Detenjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Ministar prosvete: Đacima bi trebalo uzimati telefone na početku nastave

 1. Predlog kaže:

  U saradnji sa Telekomom treba da se odabere nekoliko modela mobilnih telefona koji neće koštati više od 40 evra. Ti mobilni uređaji će biti prosti – za pozive i SMS. Bez kamere, bez interneta. Samo sa takvim uređajim mogu da dolaze u školu, a roditelji će biti u mogućnosti da kontaktiraju svoju decu. Van škole neka rade šta god hoće, ali u školi samo takvi mobilni telefoni.

  1. Milos kaže:

   E rekli bi ucenici da im takav telefon ne treba… Vec sam interno predlozio i ucenicima i njihovim roditeljima to. Kod roditelja sam naisao u glavnom na odobravanje. Ucenici su NARAVNO negodovali , ne treba im to ne mogu da igraju igrice da budu na fb i drugim mrezama forumima itd itd …

   1. Predlog kaže:

    Upravo je to suština. Nisu problem telefoni kao takvi, nego njihove mogućnosti. Pošto ne može da se ograniči upotreba internet, onda je potrebno zameniti aparat nekim starijim, koji nema mogućnosti da se koristi internet, aplikacije, kamere i sl. Nema tu šta da se pitaju učenici. Pravilo treba da važi za sve i time se ne uskraćuje roditeljima zadovoljenje potrebe da znaju gde su im deca, kako su i sl.

  2. Majka kaže:

   Postoji takav uredjaj, ali je sat. Pametni sat tacnije. Samo moze da prima pozive od odredjenih brojeva i moze da poziva odredjenje brojeve koje mu unese roditelj preko svog telefona. Putem gprs prati se svaki korak deteta. Moje dete ga ima.

 2. Mileta Lazić kaže:

  Da li će direktori moći da oduzmu telefone nastavnicima koji ih koriste na času? Bilo bi lepo….

 3. Ideja Jasa kaže:

  Prvo skoci,pa reci hop.To je mudrost sa ovih prostora.Ali ,kada se stvari postave naopako ,to se ne ispravi.Mnogo kosta,izaziva svadje,i samo predstavlja gubljenje vremena .Vreme je novac.Sto se grbavo rodi,grbavo i umre.I tako.Krajnost nije ni u cemu donela dobro.Po mom misljenju ova ideja moze da bude dobra i proizvede nova zaposlenja u prosveti.Angazovati roditelje koji kupuji najskuplje telefone deci da plate “cuvara mobilnih telefona”.Dobra ideja.I tako…jos bi se novina moglo ovim uvesti.Ne salim se.A decu uciti da se kuca gradi od temelja ,a ne s krova.Ili je ovo moguce”virtuelno”?

 4. Don Kihot kaže:

  Koliko sam ja upoznat, nisam lično pročitao propis, pedagog nas je upoznao, nama su ruke vezane, telefon ne smemo da oduzmemo jer je privatno vlasništvo. Pa ga ja i ne oduzimam, nego im naredim da ga ostave na mom stolu. Ne znam da li sam zaobišao propis ili ga kršim, a sada me više i nije briga, ako ministar traži da idemo protiv njega.

 5. Bojana kaže:

  Svima je jasno da telefoni nisu kupljeni deci da bi roditelji imali uvid u njihovo kretanje.Odavno su više od potrebe, statusni simbol kako roditelja,tako i dece.Čist hir,jedan od načina kupovanja ljubavi,i zamena za vreme koje bi trebali da provedu sa decom.A ne provode ga. Kako su silne generacije dece odrastale i završile školu bez “znanja” roditelja gde su im deca?! Pa ako si ih poslao u školu, u školi su. I nemojte mi, molim vas,krenuti sa pričom, kako je sad drugo vreme. Ne, mi roditelji smo drugačiji. Robujemo trendovima, pa čak i na štetu sopstvene dece. “Peremo roditeljsku savest” sitnim ustupcima i prezaštićujući ih, tamo gde ne treba, ne spremamo ih za stvarni svet i život. Moje mišljenje, nisu im potrebni mobilni telefoni u školi, nikakvi, zabraniti ih zakonom, a ne poštovanje istog novčano kažnjavati.U svakoj školi, (ako nema) ugraditi govornice, omogućiti deci da kupe kartice kojima bi mogli da se jave roditeljima, ako im je baš stalo do toga. A kod kuće neka rade šta hoće, svako po svesti i savesti.

  1. IQ kaže:

   Bravo, a jos kada traze da odu u toalet u toku casova na kojima ne smeju da cukaju poruke i iz wc-a javljaju mamama da su dobili trojke…a mame se telepromptuju ko vestice na metli da brane ceda.

  2. Mira Milosevic kaže:

   Gospodine ministre, vasa ideja gasi pozar u jednom cosku, a u preostala 3 ga razbuktava i to neslucenom brzinom Zasto ? Pa zato sto ce ovu meru deca koja su zavisna i zive virtuelni zivot, doziveti kao ucenu, kaznu, u kom slucaju potiskuju ili ispoljavaju ionako naslojenu agresiju. Imacete vise medjusobnih obracuna, nasrtaja na profesore, haosa, kome se granice samo sire. Razumem ja da je to puka potreba da se muka resava, ali dokle cemo leciti, a leka ne vidimo. Zar nije bolje SPRECITI. A sprecicemo ako u porodici postavimo stvari na svoje mesto. Kako ? Jednostavno, akreditacijom Programa Izvornog vaspitanja Prof. Milice Novkovic koja je u svom 45 godina dugom radu, naucno utemeljila tezu da je coveka savremenog doba upropastilo i od Izvora udaljilo 5 autoritarnih vaspitnih modela, koji su doveli do promene svesti, duhovnog i moralnog pada ne samo kod nas, vec planetarno. Naravno da je dala resenje za izlazak iz tog zacaranog kruga. U protivnom, dzaba vam svi pokusaji da lecite posledice, ako uzroci caruju.

 6. DD kaže:

  Ma, da, a ne daj boze da se ulozi vreme i trud da se deca edukuju kako na pravi nacin da upotrebe tehnologiju u svoju korist, za ucenje, sto ce im cak biti i zanimljivije. Vremena se menjaju, deca su danas drugacija, od malena su okruzena tehnologijom, ne mozete im to oduzimati tek tako.

  1. Omogućite nama mladima master diplomcima da osavremenimo rad na času e-nastavom korišćenjem resursa koji poseduju učenici kaže:

   U učioniccama preovladava klasična, prevaziđena ne interesantna nastava. Velika većina nastavnika u digitalnom dobu nije sposobna niti preduzimljiva i bez ideje kako da koristeći raspoložive resurse učenika osavremeni svoj čas. Postavljam pitanje: Koliko je nastavnika u obrazovnom sistemu preduzimljivo i sposobno da inovira nastavu. Koliko je nastavnika pohađalo stručno usavršavanje u vezi preduzetništva uopšte i koliko je njih spremno da to primeni na času u radu sa učenicima “milenijalcima”. Koliko je nastavnika pohađalo seminar Mobilni telefon kao nastavno sredstvo 21. veka? Koliko nastavnika u Srbiji ima ECDL sertifikate, itd. Informišite se i prijavite se, finansirajte svoje stručno usavršavanje, ne čekejte više, pokrenite se ili odite iz obrazovnog sistema. Mladi diplomci čekaju svoju priliku i mogu lako da animiraju učenike radeći nastavu savremenije u duhu sadašnjeg vremena. Oni čekaju svoju šansu, obrazovani su i ništa im nije teško…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama