Ministar prosvete o roditeljima koji ne prijavljuju infekciju: Takvo ponašanje treba sankcionisati

31 oktobra, 2021

Od ponedeljka, prvog novembra, po kombinovanom modelu nastavu će pohađati srednjoškolci u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Šapcu, Nišu, Kuli i Velikom Gradištu. Reč je o ukupno 115 škola u šest lokalnih samouprava, što je za pet škola u dva grada više nego ove sedmice.

Foto: Canva

Prema zvaničnim podacima od početka oktobra se, konstantno, ali ne i drastično, povećava broj registrovanih slučajeva zaražavanja osnovaca i srednjoškolca. Tako je od 21. do 28. oktobra ukupno obolelo 4.388 dece i mladih, školskog uzrasta od šest do 18 godina, što je za svega 16 više nego prethodne nedelje, a inače najviše u jednoj sedmici otkako se podaci objavljuju.

Epidemiolog dr Predrag Kon pohvalio je sistem praćenja koji postoji u školama, ali je rekao i da se podaci koji stižu iz škola razlikuju od onih koji stižu iz laboratorija jer roditelji ne prijavljuju sve slučajeve.

– Jasno je da neko ne prijavljuje, ali to nije dovoljan razlog da bismo mogli da razmišljamo o potpunom prebacivanju škola na onlajn nastavu. A tek kad se uvedu kovid propusnice 24 sata, ima smisla produžavati raspust – tvrdi dr Kon.

Ministar prosvete Branko Ružić izneo je i podatak o broju zaražene dece koji u ovom trenutku ne prelazi 0,6 posto, te situacija, po njegovim rečima, nije alarmantna. Kako kaže ministar, taj lanac transmisije ne dešava se u školi, nego van nje, ali će raspust svakako pomoći da se situacija popravi.

– Pauza će pomoći da se i primena kovid propusnica iskoristi na najbolji mogući način i da se vide efekti njihovog uvođenja u porastu broja vakcinisanih, jer je tu srž problema. Srž problema ne može biti u obrazovnom sistemu i u deci, već isključivo u tome da li imamo svest, individualnu odgovornost i solidarnost, da vakcine treba iskoristiti da bismo ovu pošast pobedili. – objašnjava Ružić.

Na početku školske godine govorilo se i o mogućem testiranju učenika u školama, ali je javnost veoma burno reagovala na ovaj predlog. Ministar je, s druge strane, svojevremno govoroeći o tome naglasio da u testiranju đaka ne vidi problem.

– Kada smo opipali puls javnosti o tome, doživeli smo salvu uvreda. Dakle nismo govorili o vakcinaciji, što takođe nije sporno, barem za decu od 12. godine. Smatram da imamo i problem mentaliteta – rekao je Ružić.

Na pitanje kako da se utiče na roditelje koji ne prijavljuju da su im deca zaražena, istakao je da to nije posao Ministarstva na čijem je čelu, ali da bi takvo ponašanje trebalo sankcionisati.

– Takvo neodgovorno ponašanje zaslužuje određenu sankciju, a mi ne sankcionišemo roditelje – zaključio je Ružić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Ministar prosvete o roditeljima koji ne prijavljuju infekciju: Takvo ponašanje treba sankcionisati"

  1. Jul kaže:

    JADNA PROSVETA,UZ OVAKVOG MINISTRA!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama