Министар просвете о томе зашто је ове године зимски распуст у целој Србији у приближно исто време

Годинама уназад школски календар се за ђаке у Војводини и оне у Србији битно разликовао. Зимски распуст су деца у Војводини имала у јануару, док је за ђаке у остатку Србије за зимски предах био резервисан фебруар.

Foto: Canva

Ове године, због епидемије корона вируса, имали смо јединствени зимски распуст. Према календару за предстојећу школску годину, предвиђено је такође да распусти у Војводини и остатку Србије буду у приближно исто време.

Коментаришући ову ситуацију, министар просвете Бранко Ружић тврди да то никако није најава нове “корона године”.

“Нелогично је да у једној истој држави деца која иду на санкање на Златибор, Стару планину, Копаоник, Фрушку гору или где год, у различитим временским периодима одлазе на те распусте и нису у позицији да се упознају. То је један од мотива да барен приближимо то време одмора.”

Министар је говорио и о повећању плата просветним радницима и нагласио да смо претходних година захваљујући одговорном приступу имали секторска повећања.

“У ковид години то није било могуће у тој мери, али се о томе размишља, пре свега у Министарству финансија које је надлежно за то. И то не само у просвети, већ и у осталим секторима.” – рекао је Бранко Ружић