Ministar prosvete: Od septembra pokrećemo projekat celodnevne nastave i jednosmenskog rada u školama

28 marta, 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Teniskog saveza Srbije Mirko Petrović potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji čiji je cilj da se tenis približi učenicima nižih razreda osnovnih škola, kao vannastavna aktivnost.

Foto: MPN

Učenici će moći da nauče da igraju tenis na teniskim terenima teniskih klubova u Srbiji i terenima koji se nalaze u školama bez ikakvih troškova.

Ministar Šarčević rekao je da je veoma značajno da se sport što više približi deci i ukazao na veliki značaj ovog projekta u sklopu projekta uvođenja jednosmenskog rada u školama..

– Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je previđala i stara strategija obrazovanja, ali nije bila urađena Mreža škola, rekao je on nakon potpisivanja sporazuma u prostorijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Šarčević je ocenio da se uvođenom jednosmenskog rada stvara i idealan prostor za sport.

Prema njegovim rečima, na osnovu mreže škola pored organizacije prostora biće napravljena i jasna organizacija rada i aktivnosti u ustanovama uključujući i ishranu učenika u školi, učenje, sport, bavljenje informacionim tehnologijama i svim drugim veštinama i kompetencijama.

Šarčević je naveo da sport u školi nije samo prisutan kroz nastavu fizičkog vaspitanja koja je u redovnom rasporedu.

Sad je svaki dan moguć sport. Sada su mogući i drugi sportovi osim košarke… poput džudoa, tenisa, kazao je Šarčević i dodao da je Ministarstvo prosvete potpisalo više memoranduma sa različitim sportskim savezima iz Srbije.

Direktor Teniskog saveza Srbije rekao da će prve škole biti odabarane septembru i zahvalio Ministarstvu prosvete što je podržalo ovaj razvojni projekata.

Svakoj školi ćemo dati 100 loptica, 16 reketa, dve mreže i obezbediti jednog ili dva trenera. To mogu biti profesori fizičkog, ako prođu našu edukaciju i licencu. Mi već imamo 170 trenera koji su prošli obuku po standardima Međunarodne teniske federacije za rad sa decom mlađih kategorija, rekao je Petrović.

On je objasnio da je ovo deo projekta koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije „Tenis 10“.

Želimo da taj program proširimo na škole. Cilj nam je da decu približimo što više sportu, tenisu kao lepom sportu, da deca nauče osnovna pravila i osnovne udarce, naveo je Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ministar prosvete: Od septembra pokrećemo projekat celodnevne nastave i jednosmenskog rada u školama

 1. Prof kaže:

  Ma da,mi radimo u tri smene jer nemamo drugog posla..Treba graditi više manjih objekata da bi se realizovao jednosmenski rad…A u Srbiji se škole zatvaraju.Odeljenja po 30 đaka…Treba ograničiti brojđaka 20-25,graditi škole i smestiće se svi pre podne.

 2. Vesna kaže:

  E,svasta!Neko je za sah,neko za balet,kosarku,plivanje…Fabrikovati Djokovice?…Glupost!

 3. Tanja kaže:

  A što ne golf i polo? Sa kojih to visina treba da spustimo našeg ministra da bi shvatio da postoje i škole sa odeljenjima od 30 učenika sa po 6 odeljenja u generaciji? Ne možemo ni u 2 smene da sve dobro odradimo…

 4. Nastavnik kaže:

  Ministre, ministre… kad si posetio neku prosečnu školu? Da vidiš uslove u kojima deca provode časove i slobodno vreme… nema prostora ni igla da padne, uzeli su sve pare koje su škole zaradjivale izdavanjem prostora, ne daju para ni za krede i sundjere… a o tome da nema dovoljno učitelja za boravak, jer je zabrana primanja (nepartijskih) kadrova, pa 50% učenika zainteresovanih za boravak odbijamo… a ti pričaš o gašenju smena.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama