Ministar prosvete: Zahtev prosvetnih radnika sada nije opravdan

17 novembra, 2016

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je danas u Čačku da zahtevi prosvetnih radnika za povećanjem plata i rešavanjem viška zaposlenih “u ovom trenutku nisu baš tako opravdani”.
sarce
Ministar je nakon sastanka sa rukovodstvom lokalne samouprave i čačanske Gimnazije kazao da su ekonomski pokazatelji takvi da se ozbiljnije povećanje zarada prosvetnih radnika može očekivati tokom 2018. godine.
– Ako je povećanje plata, u uslovima MMF-a i nekih restrikcija države, za prosvetu veće od ostalih delatnosti, onda je to putokaz da će u svakom sledećem povećanju zarada prosveta imati više, jer je red da se primanja prosvetnih radnika izjednače sa ostalima – rekao je Šarčević novinarima.
On je dodao da su vrata Ministarstva prosvete “širom otvorena” za sve sindikate prosvetnih radnika i da “ne moraju da kucaju”.
U svim čačanskim školama časovi se danas održavaju skraćeno, u trajanju od 30 minuta, jer su prosvetni radnici u jednodnevnom štrajku upozorenja zahtevajući povećanje plate za 12 odsto, rečeno je agenciji Beta u “Sindikatu obrazovanja Čačak” (SOČ), koji je član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Ministar prosvete dodao je da će ove godine učenici maturirati po starom modelu, ali da je u planu uvođenje međunarodne mature i državne mature koja će kako je naveo, omogućiti učenicima da ođednom konkurišu na neograničen broj fakulteta.
– U 2018. godini uvodimo međunarodnu maturu u srpske škole i to je nešto što je najprestižnije u gimnazijskom obrazovanju. Što se tiče uvođenja državne mature mi pre toga moramo da znamo u kakvom su stanju školske ustanove. Promena načina maturiranja je proces i pre usvajanja novog modela uslediće pilot projekat – kazao je Šarčević.
On je rekao da je Ministarstvo prosvete uvažilo primedbe prosvetnih radnika iz Čačka za eksternu evaluaciju i da se slaže da je spoljnom nadzoru škola nedostajao predmetni nadzor časova.
Konkurs za 200 saradnika
– Predmetni nadzor će biti uveden. Mi ovih dana raspisujemo konkurs i uvodimo još 200 saradnika, najbojih praktičara iz srpskih škola, koji će učestvovati u školskim nadzorima – rekao je Šarčević.
Odgovarajući na pitanje novinara da li vršnjačko nasilje u školama može biti zaustavljeno, Šarčević je rekao da će za rešavanje tog pitanja Ministarstvo raditi “na dva fronta”.
– Jedan je preventiva, više sporta, kulture i nauke u školama, a drugi je veća odgovornost porodice. To znači da škola sa porodicom pravi određeni ugovor. Jeste obrazovanje besplatno, ali to ne znači da roditelji nemaju i obaveze, a ne samo prava – rekao je ministar.
On je dodao da postoji plan da saveti roditelja budu mnogo bitniji u saradnji sa školom, “da pomognu, a ne da budu samo kontrolori”.
Ministar prosvete danas je u Čačku prisustvovao otvaranju Parka znanja u Regionalnom centru i održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga.
 
Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ministar prosvete: Zahtev prosvetnih radnika sada nije opravdan

  1. veliki Vucko kaže:

    A koji ministar prosvete je rekao da su zahtevi prosvetara opravdani.Mora to prvo da kaze Vucko ili ti premijer

  2. Prof. kaže:

    Poltron…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama