Ministar: Prvaci će ove godine raditi po novom nastavnom planu i programu

Ministar je u emisiji “Dobro jutro Srbijo” na Happy televiziji izjavio da je četiri puta povećana plata nastavnika i profesora kao i da će u narednom periodu biti povećanje i peti put.

Na samom početku razgovora ministar se osvrnuo na sve preduzete akcije u prethodnom periodu, koje su rađene kako bi se unapredilo školstvo:

– Puno toga se letos radilo, država je uložila velike pare, mnogi projekti su rađeni sa više miliona evra. U Priboju je dato četiri miliona evra da se školski centar upriliči, sada izgleda kao najlepša zgrada u tom delu Srbije. Mnogo je rađeno fasada, prozora, vrata, interneta, mreže, ogromna gradilišta su bila letos u Srbiji još mnogo toga treba sada da se radi, a to je sistem povezanih škola, znači sistem informatike. To je ova informatika koje nema od petog do osmog razreda, a već godinama postoji ta informatika koja se zove izborni program od igre do računara. Međutim, kako svet brzo napreduje, deca sve brže savladavaju te digitalne veštine tako da se neki vidovi kodiranja spuštaju sve niže – rekao je Šarčević dodavši da se Srbija ugleda na Estoniju, zemlju koja je sve digitalizovala te da nam u tom smislu “beže” dvadeset godina ali da je ministarstvo ostvarilo dobre kontakte kako bi se napravili kvalitetan program i počelo koliko danas da se na tome radi.

– Takav isti program je sadržan sada u paketu novog predškolskog programa tako da te elementarne stvari sada deca počinju da rade na nivou vrtića – rekao je Šarčević.

Kako počinje nova sezona, nova školska godina, ministar Šarčević je iskoristio priliku da čestita svim prvacima, kojih ima preko šezdeset i sedam hiljada ove godine, kao i njihovim roditeljima srećan početak školske godine jer je to veliki dan za svaku porodicu.

– Prvaci rade po novom nastavnom planu i programu. To je program po kome se mnogo toga uči drugačije, gde je način prenošenja znanja kroz razne međupredmetne veštine i primene stečenih znanja. Svi prvaci, da li je selo, da li je planinska ili gradska škola, više neće imati običnu učionicu, već digitalnu radionicu. Svi će imati isti program, istu opremu i istu obuku nastavnika. Mi zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i kabinetom premijerke radimo taj projekat i obaveza Ministarstva prosvete je obuka nastavnika i oprema i to se u ovom trenutku dešava, to je već u toku – rekao je ministar i dodao:

– Svi predmeti će morati da se prenose kroz digitalnu formu. Svaki nastavnik bilo kog predmeta će deo sadržaja prenositi na taj način – rekao je Šarčević naglasivši da je to “korak od sedam milja”.

Izvor: Alo