Министар Ружић: Цео систем, наравно, неће прећи на онлајн, ученике нижих разреда и децу у вртићима мора неко и да чува

У јутарњем програму Радио-телевизије Србије данас су гостовали шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици и министар просвете Бранко Ружић и том приликом говорили о стратегији образовања у наредном периоду, а министар се осврнуо и на тренутно стање у школама.

„Ми смо спремни да спроведемо реформе, тако да буду у складу са нашим потребама образовања и васпитања. С пролећа ће профункционисати јединствени информациони систем у просвети који ће бити опредељујући фактор за наше образовне политике. Дигитализација је такође приоритет.“ – каже министар Ружић.

Он додаје и да ће завршни испит у основној школи ће бити дигитализован, те да ће листа жеља бити у електронској форми.

„Дигитализација је због ковида све очигледнија, а потребне су адекватне платформе за повезивање ученика у руралним подручјима. Зато ћемо са Министарством ове недеље потписати уговор вредан два милиона евра, који смо осмислили са УНИЦЕФ-ом да ученицима предшколских и основношколских установа обезбедимо таблете. Нико неће остати без средстава јер ковид ствара јаз у образовању, а то морамо да спречимо.“ – објашњава Сем Фабрици.

Када је реч о коронавирусу, министар каже да бројке расту у целом друштву, па и у просвети и међу децом, али су те бројке по статистици занемарљиве.

„Систем има један ниво до ког може да издржи тај удар који долази споља, јер образовни систем није место где је трансмисија вируса присутна на неком високом нивоу. Препоруке су дате од стране Кризног штаба и на претходној седници, а Влада ће спрам тога донети адекватне одлуке.“ – каже министар.

Када је реч о локалним самоуправама где се уводи ванредна ситуација, он објашњава да су у обавези да обавесте надлежне школске управе да, уколико желе да се пребаце на онлајн наставу, да то могу да ураде, након одобрења Министарства.

Министар је и посебно нагласио да се школе нигде не затварају, само се прелази на онлајн наставу.

„Цео систем, наравно, неће прећи на онлајн. Помиње се идеја да се ускладе календари у погледу зимског распуста, да то буде од 21.12 до 20.01, а то ћемо ових дана знати, можда већ данас. Разговараћемо и о преласку на онлајн наставу за ученике средњих школа и децу од 5. до 8. разреда.“

Што се тиче вртића и нижих разреда основне школе, не смемо заборавити да ту децу мора неко и да чува, објашњава министар Ружић.