Ministar Ružić o drugom polugodištu i reformi obrazovanja

januar 3, 2021

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je za Telegraf da je suviše rano davati prognoze o nastavku školske godine, te da još uvek ne znamo da li će se đaci vraćati u klupe ili raditi po kombinovanom modelu.

– Nije realno da u ovom trenutku prognoziramo takve stvari. Epidemiološka situacija se prati intenzivno i svakodnevno u saradnji sa nadležnim institucijama i organima. U skladu sa promenama situacije preduzimaćemo odgovarajuće mere a konačnu odluku će, kao do sada, donositi Krizni štab.

Govoreći o tome koliko je koronavirus zapravo ušao u vaspitno-obrazovne ustanove, ministar kaže da je zahvalan svoj deci i svom nastavnom i nenastavnom osoblju na izuzetnoj disciplini i posvećenosti da svako dete dobije adekvatno obrazovanje, a da škole ostanu mesto gde se virus ne širi. Dodaje da je među učenicima je taj procenat bio između 0,4 i 0,5 odsto, a procenat zaposlenih kako nastavnog i vannastavnog osoblja nije prešao 5 odsto, što je dokaz upravo ove discipline i poštovanja preventivnih mera.

Što se tiče kažnjavanja učenika i nastavnika zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera, toga, prema rečima ministra, gotovo i da nije bilo.

Kada je reč o uspehu na kraju ovog polugodišta i komentarima da nikad nije bilo više petica, ministar kaže da zadovoljiti sve želje i očekivanja nije nikad moguće, posebno ne u ovako izazovnim vremenima.

– Mislim da svi treba da budemo zadovoljni, jer su nam deca krenula u školu na vreme, za razliku od dosta drugih zemalja. Važno je i da nijedan dan nije prošao uzaludan i da obrazovanje nije trpelo. Svakako, ocenjivanje se sprovodi u vanrednim okolnostima u skladu sa pravilnicima i u najboljem interesu dece.

Sa sledećom školskom godinom završavamo i reformu kurikuluma što će zaokružiti proces promene učenja – da deca ne uče napamet određeni broj podataka ili informacija, već da znaju kako da to stečeno znanje i upotrebe. Sa tim verujem da ćemo svaku sledeću analizu obogatiti boljim podacima. Naravno sve zahteva vreme. Jeste jedan maratonski proces koji će za krajnji epilog svakako imati kvalitetno sticanje znanja.

Govoreći o situaciji u vrtićima koji su praktično od 11. maja radili bez pauze, Ružić tvrdi da je ministarstvo pratilo redovno situaciju kod zaposlenih i ni u jednom momentu vrtići nisu bili pretrpani i uvek je bio dovoljan broj vaspitača.

– Poznato je i da se virus kod najmlađih ne zadržava, niti je u toj meri opasan kao kod starijih. Takođe, bilo bi kontraproduktivno zatvoriti vrtiće jer su predškolske ustanove koren vaspitno-obrazovnog procesa, sticanja elementarnih radnih navika i socijalizacije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama