Ministar: “Samo otvaranje testova kritično, tako da se to snima”

16 juna, 2020

Završni ispit počinje sutra i traje do  petka, 19. juna 2020. godine, a tokom ta tri dana  učenici osmog razreda polagaće u osnovnim školama test iz srpskog/ maternjeg jezika, matematike i kombinovani test, stoji u današnjem saopštenju na sajtu Ministarstva prosvete.

Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano sutra od 9 do 11 časova, u isto vreme 18. juna biće održan testa iz matematike, a mali maturanti rešavaće kombinovani test u petak, 19. juna od 9 do 11 časova.

“Sve je spremno, raspoređeni su već od danas kontrolori i odlaze u sve regije. Ono što može da da bude kritično jeste samo otvaranje testova”, izjavio je portalu Nova ministar prosvete Mladen Šarčević povodom završnog ispita koji osmaci počinju sa polaganjem od sutra i napominje da ne sumnja ni u koga.

Ipak, kako kaže, prilikom otvaranja testova može da se desi neki problem.

“Ja čisto menadžerski razmišljam, tako da se to snima. Važan je i proces pakovanja testova, tako da to nadzire puno ljudi”, kaže ministar.

Na ispit iz srpskog/maternjeg jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i  nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu. Učenik rešava test prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu.

Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Ovo je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju.

Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Svi učenici biće raspoređeni do 8. 30 časova u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike. U jednoj učionici biće najviše 9 učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti.

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju koristiti na ispitu. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

“Imamo dva profesora koja pregledaju zadatke otvorenog tipa, a zadatke zatvorenog tipa pregleda softver. Da ne bi u ocenjivanju ostalo da je postupak rada na zadatku nekom učeniku priznat, a nekom nije, onda postoji i treći supervizor koji sada ima pravo da odluči umesto ove dvojice profesora ko je bio u pravu. To se radi u razvijenim sistemima”, napominje ministar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama