Ministar Šarčević najavio kada se škole vraćaju u normalne tokove

29 septembra, 2020

„Da bi škola radila kao pre korone prvo treba krizni štab da kaže da je bezbedno, da je prošla opasnost. Verovatno ako se obezbedi vakcina i sprovede vakcinacija, onda se svi vraćaju”, Mladen Šarčević, ministar prosvete

Časovi od 45 minuta, ceo razred u učionici, svakodnevno odlaženje u školu i užina na odmoru, po svemu sudeći još dugo će biti želja brojnih nastavnika, učenika i roditelja u Srbiji. Povratak u normalne tokove, najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, može se očekivati tek sa dolaskom vakcine protiv koronavirusa.

– Da bi škola radila kao pre korone prvo treba krizni štab da kaže da je bezbedno, da je prošla opasnost. Verovatno ako se obezbedi vakcina i sprovede vakcinacija, onda se svi vraćaju. Ali ovo je ipak pitanje za lekare… Ne treba da se kuka, što se kaže, što ti je – to ti je, a ovo je dobro. U odnosu na ono kako može da bude, dobro je, a znamo svi da ne može da bude bolje nego što jeste u ovom trenutku. Ajde da pitate po Albaniji, Crnoj Gori, Španiji da li bi voleli da uopšte idu u školu, bar malo, jer tamo je sve od kuće… Treba da budemo razumni – ističe za „Alo!“ ministar Šarčević.

Ministar Šarčević nedavno je kazao da je oko 60 učenika za tri nedelje nastave u školama u Srbiji obolelo od koronavirusa, što je, ako se uzme u obzir da ima 850.000 đaka, minimalan broj.

– Beograd kao veliki grad ima najviše slučajeva pozitivnih đaka, ali kad se sve uzme i sabere, to je minimalan broj zaraženih – rekao je tada ministar.

Epidemiolog Predrag Kon u četvrtak je naglasio da se pojavljuju slučajevi infekcije i u srednjim školama.

– Proradilo je i u srednjim školama, kreću prijave. To su pojedinačne prijave, što je jako važno. Nije problem 10-15 zaraženih u kratkom vremenu, ali tada je kasno – pojasnio je on.

Inače, ova školska godina širom Srbije počela je kao nijedna dosad, s maskama i držanjem fizičke distance. U jednoj učionici ne sme da bude više od 15 učenika i svako dete mora imati dovoljno prostora, na četiri strane po metar rastojanja. Zbog toga su odeljenja u mnogim školama podeljena u dve grupe, a u školskim klupama svakodnevno su osnovci od prvog do četvrtog razreda, dok se učenici starijih razreda smenjuju po danima, a kada nisu u školi, nastavu prate od kuće. Srednjoškolci jedne nedelje idu u školu, a jedne nastavu prate od kuće.

Prof. dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kazao je da trenutna korona statistika u srpskim školama nije alarmantna, ali da ne bi trebalo da bude opuštanja.

– Ono što je jedino sigurno jeste da je u svakoj školi zaraženo minimum po jedno dete i to svi roditelji i đaci moraju imati na umu. To jasno govori koliko je važno poštovati mere. Najvažnije je da u jednom odeljenju nemamo vezane slučajeve. Dva slučaja u jednom odeljenju i dalje nisu alarmantna, ali tri, četiri i te kako jesu – navodi dr Belojević.

Izvor: Moj pedijatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ministar Šarčević najavio kada se škole vraćaju u normalne tokove"

 1. Marko kaže:

  Ministar je nedorečen, ko ne želi vakcinu, on da nastavi online nastavu?
  Koliko ima pravo da nekoga teraju da primi novu, ne ispitanu vakcinu, koja nema pitvrde da je sigurna i bezbedna.
  Da je vakciba bezbedna potrebno je da protekne 5-10 godina na tržištu.Sve suprotno spada u domen ispitivanja, što nije u skladu sa Ustavom.
  Plus niko ne daje garancije.
  Ko bi rizikovao, možda nastavni kadar, deca svakako ne treba da rizikuju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama