Министар Шарчевић најавио када се школе враћају у нормалне токове

29 септембра, 2020

„Да би школа радила као пре короне прво треба кризни штаб да каже да је безбедно, да је прошла опасност. Вероватно ако се обезбеди вакцина и спроведе вакцинација, онда се сви враћају”, Младен Шарчевић, министар просвете

Часови од 45 минута, цео разред у учионици, свакодневно одлажење у школу и ужина на одмору, по свему судећи још дуго ће бити жеља бројних наставника, ученика и родитеља у Србији. Повратак у нормалне токове, најавио министар просвете Младен Шарчевић, може се очекивати тек са доласком вакцине против коронавируса.

– Да би школа радила као пре короне прво треба кризни штаб да каже да је безбедно, да је прошла опасност. Вероватно ако се обезбеди вакцина и спроведе вакцинација, онда се сви враћају. Али ово је ипак питање за лекаре… Не треба да се кука, што се каже, што ти је – то ти је, а ово је добро. У односу на оно како може да буде, добро је, а знамо сви да не може да буде боље него што јесте у овом тренутку. Ајде да питате по Албанији, Црној Гори, Шпанији да ли би волели да уопште иду у школу, бар мало, јер тамо је све од куће… Треба да будемо разумни – истиче за „Ало!“ министар Шарчевић.

Министар Шарчевић недавно је казао да је око 60 ученика за три недеље наставе у школама у Србији оболело од коронавируса, што је, ако се узме у обзир да има 850.000 ђака, минималан број.

– Београд као велики град има највише случајева позитивних ђака, али кад се све узме и сабере, то је минималан број заражених – рекао је тада министар.

Епидемиолог Предраг Кон у четвртак је нагласио да се појављују случајеви инфекције и у средњим школама.

– Прорадило је и у средњим школама, крећу пријаве. То су појединачне пријаве, што је јако важно. Није проблем 10-15 заражених у кратком времену, али тада је касно – појаснио је он.

Иначе, ова школска година широм Србије почела је као ниједна досад, с маскама и држањем физичке дистанце. У једној учионици не сме да буде више од 15 ученика и свако дете мора имати довољно простора, на четири стране по метар растојања. Због тога су одељења у многим школама подељена у две групе, а у школским клупама свакодневно су основци од првог до четвртог разреда, док се ученици старијих разреда смењују по данима, а када нису у школи, наставу прате од куће. Средњошколци једне недеље иду у школу, а једне наставу прате од куће.

Проф. др Горан Белојевић, шеф Катедре за хигијену и медицинску екологију Медицинског факултета у Београду, казао је да тренутна корона статистика у српским школама није алармантна, али да не би требало да буде опуштања.

– Оно што је једино сигурно јесте да је у свакој школи заражено минимум по једно дете и то сви родитељи и ђаци морају имати на уму. То јасно говори колико је важно поштовати мере. Најважније је да у једном одељењу немамо везане случајеве. Два случаја у једном одељењу и даље нису алармантна, али три, четири и те како јесу – наводи др Белојевић.

Извор: Мој педијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Министар Шарчевић најавио када се школе враћају у нормалне токове"

 1. Marko каже:

  Ministar je nedorečen, ko ne želi vakcinu, on da nastavi online nastavu?
  Koliko ima pravo da nekoga teraju da primi novu, ne ispitanu vakcinu, koja nema pitvrde da je sigurna i bezbedna.
  Da je vakciba bezbedna potrebno je da protekne 5-10 godina na tržištu.Sve suprotno spada u domen ispitivanja, što nije u skladu sa Ustavom.
  Plus niko ne daje garancije.
  Ko bi rizikovao, možda nastavni kadar, deca svakako ne treba da rizikuju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама