Министар Шарчевић о завршетку школске године

28 априла, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић у емисији ОКО на Радио телевизији Србије говорио је о начину како се одвија настава, екскурзијама, закључивању оцена.

Прослава матуре није отписана

Министар Младен Шарчевић рекао је да прославе матуре нису отисане.

“Овога пута морамо бити разумни, да сачекамо мало, то може бити и крајем јуна, у школском дворишту са маскама”, рекао је минсиатр Шарчевић.

Неће бити полагања онлајн

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да студенти неће бити ускраћени за рокове и да ће се испити полагати тет-а-тет, односно да неће бити онљан полагања испита.

Редовна настава до краја маја

Наопомиње да нема враћања деце у учионице и амфитеатре. “Немамо потребе да неког излажемо масовном окупљању у учионицама и амфитеатрима”, истиче министар.

“Имамо изгледе да све урадимо до краја маја. Осми разред и четврти разред средње школе раније у мају, крајем маја, док се предавања на факултетима завршавају средином маја”, навео је Шарчевић.

Објаснио је да ће оцене бити у закључане до краја маја, али постоји могућност да се поправе у јуну.

Мала матура, завршни радови у средњим школама, као и испити на факултетима, биће одржани у физичком простору, напоменуо је министар.

Указао је да се до јуна ствари у вези са епидемијом могу довести у ред, ако све буде како треба.

Тада ће штколе бити празне, указао је Шарчевић и истакао да ће моћи да се изведе да у учионици буде и пет ученика, ако буде потребно због мера заштите од коронавируса.

Рекао је да мала матура још увек не може да се одржи потпуно онлајн, и да ће то моћи можда за годину и по, две.

Када су у питању надарени ученици, којих је више од 8.000, министар је рекао да се ни од чега не одустаје и да ће за њих тестирање бити одржано око средине или прве половине јуна – како би ученици који не успеју могли да полажу малу матуру са осталим ђацима касније тог месеца.

Шта ће бити са плаћеним екскурзијама

Екскурзија неће бити до краја лета, иако неке већ уплаћене, рекао је Шарчевић и додао да се са Јутом и Министарством трговине и туризма ради на решењу.

“Један од предлога је да се то претвори у ваучер који породица може да користи за неко летовање или да се пребаци за неку будућу екскурзију”, навео је министар.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама