Министар Шарчевић предложио како надокнадити пропуштене часове због продуженог распуста

13 фебруара, 2020

Директори школа требало би да “комбинују” начине за надокнаду наставе, препоручује министар просвете Младен Шарчевић након јучерашње одлуке да распуст у централној Србији буде продужен до понедељка, 24. фебруара, када ће у клупе ући и војвођански школарци, који су такође због епидемије грипа, добили “принудни” распуст.

Н1

Министар је јутрос на ТВ Прва саветовао директоре да комбинују начине за надокнаду наставе, да се не би сваког дана остајало дуже, а потребно је надокнадити четири наставна дана, имајући у виду да је друго полугође у централној Србији требало да почне у уторак, 18. фебруара.

Шарчевић је замолио директоре школа за разумевање према ученицима завршних разреда, и да унапред направе план надокнаде за предстојећи период.

– Наставна субота је добро решење, и иако се суботом одржавају такмичења, не такмиче се сва деца. За оне који се такмиче наставници могу да организују посебну надокнаду, укључујући онлајн и све друге моделе.

Практично од школског календара су “откинута” четири дана.

– Ако говоримо о четири дана, то је отприлике неке две наставне суботе, а два дана могу да се надокнаде током радне недеље. Заиста смо донели исправну одлуку да се продужи распуст и следеће недеље тако да први радни дан буде 24. фебруар – рекао је Шарчевић за ТВ Прва.

Подсетимо, настава у Војводини обустављена је од 12. до 21. фебруара, ради заштите здравља деце, услед епидемиолошке ситуације са сезонским грипом, иако су се ђаци већ вратили у клупе и отпочели друго полугође 15. јануара.

Та одлука донесена је прекјуче, а јуче је министарство пресудило да распуст добијају и ђаци у остатку Србије.

Распуст успорава ширење респираторних инфекција

– Очекујемо да ће се продужењем распуста смањити учесталост респираторних инфекција и обољења сличних грипу – изјавила је јуче епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.Она је за Тањуг нагласила да је зимски распуст успорио ширење респираторних инфекција и вируса грипа, да је током прошле недеље забележен пад обољења сличних грипу за око 2.000 у односу на недељу која јој је претходила, али да је то и даље на високом нивоу.

У Војводини, где деца иду у школу, регистровано је повећање броја оболелих, нарочито код деце школског узраста.

– Имајући у виду повезаност учесталости респираторних инфекција са терминима школског распуста, сматрали смо да је стручно оправдано да се спроведе једна заједничка мера на нивоу целе земље, а то је продужење зимског распуста до краја недеље. Та мера имаће највећу ефикасност када је у питању успорење тока респираторних инфекција на подручју наше земље – појаснила је она.

Подсећа да је у фебруару максимална активност вируса грипа и да продужење распуста може да успори даље ширење.

– Највећу стопу оболевања бележили смо код деце школског и вртићког узраста, те сматрамо да ће се то што деца неће бити у колективима одразити на смењење броја оболелих – закључила је она.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама