Министар Шарчевић: Разрађујемо више сценарија за упис ђака у средње школе

20 марта, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић каже да разрађује више сченарија како да се заврши ова школска година и како да се реализују уписи ђака у средње школе и на факултете.


Он је нагласио да се разрађује неколико модела како ће се завршити школска година ако школе буду затворене због новог корона вируса до 1. маја, 15. маја, 31. маја, 15. јуна или пак крајем јуна.

Све опције се разматрају, каже министар, и додаје да све у великој мери може да се заврши на даљину.

“Наравно да ћемо разрадити и последњи сценарио ако све мора да буде у потпуно другачијој форми. Сви могу да буду релаксирани када је у питању упис деце у средње школу и на факултет , али и за полазак у основну школу”, навео је он.

Напомиње да ће бити посебно разрађен модел уписа деце у специјализована одељења средњих школа и гимназија и да на томе раде тимови Министарства просвете.

“Видећемо да ли је могуће то извести онлајн, у којој мери ће се то дорадити када се стекну услови да се иде уживо у наставу. МИ смо тек при крају прве недеље рада (на даљину). Имамо довољно времена испред себе, школска година регуларна траје до 31. августа, што не значи да ћемо у августу ићи у школу”, нагласио је министар.

Како каже основни циљ учења на даљину је да се оствори добар континуитет, а да ли су у томе успели знаће се када се ђаци врате у школске клупе и када се уради права евалуација.

Очекује да ће постигнуће бити боље у основном и средњем образовању, него на високом (факултетима).

Што се тиче уписа деце и први разред основне школе министар каже да је довољно да их школе сада евидентирају – телефонски или мејлом, а да ће касније (када услови дозволе) бити обављени и систематски прегледи будућих првака и психолошко тестирање.

“Сада би родитељи требало да воде дете на лекарски преглед за упис у први разред. То нећемо да радимо, можемо то да обавимо у јуну, јулу, августу. И у редовним условима се дешава да прегледе родитељи ураде у августу па им нико није замерао”, навео је министар.

Истиче да је важно да пет дана пред почетак наредне школске године деца буду тестирана (психолошки тестови у школама) како би се формирала одељења.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама