Ministar se izjasnio o izbacivanju poezije Desanke Maksimović iz srednje škole

6 juna, 2020

Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje „Tražim pomilovanje“, nije konačna, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Foto: Nova.rs

Šarčević je dodao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maksimović  u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović  ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

„Sigurno kao ministar neću dozvoliti da bude smanjen, nego se zalažem da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu“, kazao je ministar za Tanjug.

Kako je objasnio, procedura je da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

„Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem”, objasnio je Šarčević.

Izvor: Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama