Министар се изјаснио о избацивању поезије Десанке Максимовић из средње школе

Одлука Завода за унапређивање образовања и васпитања да из трећег разреда средње школе искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог – чувену збирку велике песникиње „Тражим помиловање“, није коначна, казао је министар просвете Младен Шарчевић.

Foto: Nova.rs

Шарчевиć је додао да Министарство неће дозволити да се ни на који начин смањи учешће Десанке Максимовић  у оквиру програма наставе предмета Српски језик и књижевност.

Kако је истакао, ради се о покушају Завода да се преорганизује оно што Десанка Максимовић  има у школском систему, али оно што је важно истаћи да је све у процедури и радној верзији.

„Сигурно као министар нећу дозволити да буде смањен, него се залажем да се апсолутно њено учешће у школском програму повећа, не само ње, већ и других великих песника. Ову моју одлуку сам пренео и Заводу и Савету“, казао је министар за Танјуг.

Kако је објаснио, процедура је да предлог Завода иде Националном просветном савету на даљу процену.

„Завод је стручно тело, њихове комисије када донесу одлуку даље предлог шаљу саветодавном телу, које мора да донесе одлуку о прихватању или неприхватању. У Националном просветном савету седи струка и стручна друштва која када дају на усвајање предлог, ја могу да реагујем”, објаснио је Шарчевић.

Извор: Спутњик