Министар упутио хитан допис школама – ослобађа се 900 радних места

11 октобра, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић упутио је налог свим школама у Србији да одмах поступе по Закону о основама система образовања и васпитања и издају решење о престанку радног односа запосленима који су напунили 65 година живота и тиме испунили услов за пензионисање, сазнаје Данас.
Министарство просвете процењује да ће се тиме ослободити око 900 радних места, и да ће закон “послати” у пензију велики број директора школа.
Иако је Закон недавно ступио на снагу министар је секретаре и директоре школа подсетио да га примењују, како би се стало на пут евентуалним злоупотребама. Како сазнајемо, школски одбор у једној београдској школи је 20. септембра продужио мандат директору који је стекао услов за пензију, иако је у то време у скупштинској процедури био предлог закона који прописује поменуто ограничење и о коме је јавност била обавештена.
Шарчевић је још пре годину дана позвао директоре школа који су испунили услов за пензију да ослободе места младим кадровима, али су се многи о тај позив оглушили уз образложење да је реч о препоруци, односно мишљењу које није обавезујуће. У допису који је крајем августа 2016. упутио на адресе директора свих школа у Србији, министар је навео да “није оправдано директорима продужавати радни однос до истека мандата ако испуњава услове за престанак радног односа, тако да поступак избора новог директора треба благовремено спровести, односно расписати конкурс најкасније три месеца пре испуњавања услова за престанак радног односа”. У допису стоји и да би законску могућност о запослењу и после 65 година живота и најмање 15 година стажа требало користити “само изузетно у случајевима када се ради о дефицитарним занимањима и када нема могућности за попуњавање конкретног радног места са листе технолошких вишкова, односно са тржишта рада”.
У неким школама злоупотребљавана је одредба из Закона о раду, која предвиђа да се радни однос може продужити запосленима и после 65 година живота, ако се послодавац и запослени око тога споразумеју. Селективна примена овог члана довела је до тога да су за неке директоре важили законски услови за пензионисање, а за друге не, а слично се дешавало и са наставницима.
– Унија синдиката просветних радника је увек била на становишту да запослени који напуне 65 година живота треба да иде у пензију и своја место препусте млађим колегама, јер је питање колико је човек способан да ради у школи у тим годинама. С друге стране, на та места могу да се збрину технолошки вишкови – каже за Данас Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије.
Он потврђује да је у неким школама одредба из Закона о раду злоупотребљавана, јер су директори преко “својих” школских одбора успевали да продуже мандат, или су у систему остављали “своје миљенике” иако су испунили услов за пензију.
– Ми смо сматрали да наставнику који је три године разредни старешина неком одељењу, а који усред школске године напуни 65 година, треба дозволити да изведе своје одељење до краја. Такође, уколико је реч о дефицитарним кадровима, било је логично да им се продужи радни однос док се не обезбеди замена – каже Марјановић.

Контрола конкурса за нова запошљавања

Добривоје Марјановић каже да постоји потреба за запошљавањем у школама, а на питање који кадрови су дефицитарни, одговара да то зависи од школске управе и наводи пример Крушевца, где фале наставници физике и немачког. Марјановић указује да је нови закон предвидео да при свакој школској управи министар образује радну подгрупу која утврђује постојање услова и даје сагласност за расписивање конкурса, пре него што се захтев упути Министарству просвете.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Министар упутио хитан допис школама – ослобађа се 900 радних места

 1. profesor каже:

  А шта ће бити с оним колегама који примају пензију и раде и даље у школама?Код нас их има неколико

 2. profesor каже:

  A šta ćebiti sa penzionerima koji primaju penzije i dalje rade u školi?Kod nas ih ima nekoliko

 3. Проф каже:

  Ако нема професора немачког, има руског, француског… Једни се остављају без посла како би се нестручни запошљавали!

  1. Nikolina каже:

   Da li moze neko da mi da neki savet , o nastavku srednje skole u Nemackoj . Grad u koji planiram da idem je nojminster.Da li bih mogla da uspem tamo da zavrsim?

 4. Vecita pripravnica каже:

  A zasto ne ukinete glupu odluku o umanjenju penzije ljudima koji imaju ispunjen jedan uslov za penziju? Kod nas u skoli ima osoba koje imaju godine staza, ali nemaju godine starosti. Isli bi ljudi u penziju, ali nece zbog umanjenja. Regulisite to i oslobodice se jos vise radnih mesta.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама