Министар: Већа права за запослене у предшколским установама

3 јула, 2020

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председници репрезентативних синдиката потписали су данас Посебни колективни уговор за запослене у установама предшколског васпитања и образовања чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе.

Министар Шарчевић је после потписивања Посебног колективног уговора навео је да су потписивањем ПКУ регулисана и унапређена прва и статус запослених у предшколским установама.

Овим Посебним колективним уговором унапредили смо права  запослених у предшколским установама. Доградили смо одредбе које се односе на рад запослених у доба пандемије, регулисали и друга питања у вези са заштитом запослених, као и условима рада синдиката, рекао је министар Шарчевић.

Споразум су потписали председница Самосталног синдикат предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић, председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић и председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ Томислав Живановић.

Представници синдиката истакли су значај потписивања овог Посебног колективног уговора. Председница Самосталног синдикат предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић оценила је да је ПКУ и анекс претходног Уговора, јако важан и да ће запослени у предшколским установама добити  нова права, која до сада, незаслужено нису имали.

Добили смо више дана годишњег одмора, солидарна давања, више плаћеног одсуства, право на јубиларну награду и нека друга ситнија права која су до сада имали наши оснивачи –  јединице  локалне самоуправе, а запослени у предшколским установа су неоправдано били дискриминисани, навела је Јовановић.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић навела је да је данашње потписивање ПКУ веома значајно за запослене у предшколским установама.

Само пре три године Посебни уговор није ни постојао. Овај ПКУ је ушао у систем права које имају и сви остали запослени у образовању. Предшколске установе су овим заокружиле своју улогу у образовном систему земље, навела је Илић.

Председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић је рекао да је много тога урађено у области предшколског образовања и додао да у тренутку када је постао председник синдиката није постојао ни закон који регулише ову област.

Добро је да смо на централном нивоу регулисали права запослених у предшколским установама, јер су права била различита од локалне самоуправе до локалне самоуправе. Потписивање ПКУ је корисно за комплетан систем, закључио је Живановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Министар: Већа права за запослене у предшколским установама

  1. Mona каже:

    Sve je to lepo,ali u PU u kojoj radim cekamo drugi deo plate za april…

  2. Pera Perić каже:

    A šta ćemo sa Osnovnim Egzistencijalnim Pravom???
    PRAVO NA REDOVNU ISPLATU POŠTENO ZARAĐENOG LIČNOG DOHOTKA??!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама