Ministar: Za kvalitetniju nastavu treba da obučimo 80.000 nastavnika

5 decembra, 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je danas negotinsku gimnaziju i Osnovnu školu ”Vuk Karadžić” i tom prilikom ocenio da prelazak na konceptualno učenje, ishodno planiranje i međupredmetno povezivanje donosi najveću promenu u kvalitetu obrazovanja.
Šarčević je istakao da je zadovoljan onim što je video u obrazovno-vaspitnim ustanovama koje su prilikom spoljašnjeg vrednovanja ocenjene najvišim ocenama.
“Potrebna im je naša podrška kako bi u praksi primenili ono što je najvažnija novina Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – kao i svim ostalim školama”, rekao je ministar.
Neophodna obuka 80.000 nastavnika
Reč je, kako je dodao, o prelasku na konceptualno učenje, ishodno planiranje i međupredmetno povezivanje, koje će doneti najveću promenu u kvalitetu obrazovanja, jer će učiniti nastavu mnogo interesantnijom, a deca će moći da primene stečena znanja.
Da bi se to primenilo, prema njegovim rečima u školama neophodno je obučiti skoro 80.000 nastavnika.
Kada je u pitanju srednje obrazovanje u Negotinu, Šarčević je rekao da će u narednom periodu biti sagledane mogućnosti povećanja učešća dualnih obrazovnih profila, dok je rukovodiocima gimnazije poručio da anketirju osmake i provere zainteresovanost za eventualno uvođenje informatičkog smera.
Predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković zahvalio se ministru na poseti i istakao da lokalna samouprava veoma dobro sarađuje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jer je ta saradnja od velike važnosti za unapređenje rada nastavnika i poboljšanje znanja učenika.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ministar: Za kvalitetniju nastavu treba da obučimo 80.000 nastavnika

 1. IQ kaže:

  Ovo je dokaz crno na belo da para u prosveti ima ali ne i za prosvetne radnike. Da su samo deo tog novca dodelili nastavnicima u vidu plata, 80% zaposlenih bi prionulo na posao, pojacalo slaba mesta u svom radu, usavrsilo se na osnovu sopstvene procene. Svega 20% bi se i dalje rukovodilo principom slucajnog prolaznika. Sto je statisticki prihvatljivo u sistemu ?. Ali ne, ta sredstva su namenjena za pulene i satelite ministarstva prosvete i taj iznos za njih predstavlja ozbiljan kes. A koliko su obuke ozbiljna stvar moze se zakljuciti na osnovu cinjenica: na tek izasle zakone iz oblasti obrazovanja, bez uoblicenih podzakonskih akata, planova i programa, novih udzbenika, pre isteka perioda adaptacije skola na novu regulativu, ZUOV je raspisao i zakljucio konkurs za odobravanje programa obuka za naredni period od tri godine. Dakle jos se tacno ni ne zna sta i kako ce biti ali se zna precizno sta ce se u okviru tog x-a i y-a usavrsavati. Rece onomad neko da se nastavnici ponasaju kao najgori ucenici na seminarima. Ako razmotrimo gore navedeno to bi se pre svega bio odgovarajuci opis rada ministarstva prosvete.

 2. Don Kihot kaže:

  Najobičnije zamajavanje javnosti. Koristi se niz novouvedenih pojmova koja neukima stvara utisak o velikoj učenosti izlagača ali na žalost izlagača ti koncepti, kada se pogleda, su u primeni samo su nazivi promenjeni.
  Pa konceptualno učenje i danas postoji, učenje bez ishoda ne postoji a međupredmetno povezivanje je predmet nastavnih planova i programa znači NPS.
  Prazne reči sa ozbiljnim parama u pozadini koje će se potroši za “obuku” 80 hiljada nastavnika.
  Prevare i laži postaju svakodnevica i očekivano ponašanja ministara.

 3. Božović Vladan kaže:

  Potrošiće se silan novac da nekih 80.000 nastavnika, nikako profesora, budu obučeni. Neka se toplo obuku, i nadam se da će im Šarčević kupiti fine kapute. Ako bi moglo, čas posla, da se poimence nabroji tih 80.000 srećnika, .da vidimo ko je izvukao kaput na lutriji.

 4. Natasa kaže:

  Nastavnici moraju imati pre svega urodjeni smisao za to, a ono sto je mnogo bitnije da i udzbenici moraju biti takvi, kao i programi koji otvaraju mogucnost multidisciplinarnosti. To se ne resava obukom, ako to programski pre svega nije uvedeno kroz udzbenike. Sama umesnost nastavnika moze manje ili vise da utice, ali baza su ipak udzbenici. Kod dece treba insistirati na vokabularu i stalnom ucenju novih reci i sinonima.
  Na pr. ucenje procenata ne bi trebalo da se svede na racunanje koliko su se % smanjile pantalone prilikom pranja, vec na primere koji su uvod u ekonomiju….Tako na pr. u uzrastu 10-11 godina treba poceti sa “finansijskim” opismenjavanjem kroz matematicke primere.
  Zadatak:
  Troskovi kupovine sadnica jabuke su 34 000 € . Troskovi branja i prevoza su 6000€ . Koliki su ukupni troskovi?
  Ako je prodaja roda jabuke 50 000 € izracunaj kolika je zarada a koji procenata je ostvarena dobit?
  Pre par meseci sam pisala text o obrazovanju u Holandiji, gde sam navela i deo koji se odnosi na multidisciplinarnosti kroz par primera …. http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/mama-iz-holandije-osnovna-skola-im-je-zabaviste-u-poredjenju-sa-skolom-u-srbiji/

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama