Министар: За квалитетнију наставу треба да обучимо 80.000 наставника

5 децембра, 2017

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишао је данас неготинску гимназију и Основну школу ”Вук Kараџић” и том приликом оценио да прелазак на концептуално учење, исходно планирање и међупредметно повезивање доноси највећу промену у квалитету образовања.
Шарчевић је истакао да је задовољан оним што је видео у образовно-васпитним установама које су приликом спољашњег вредновања оцењене највишим оценама.
“Потребна им је наша подршка како би у пракси применили оно што је најважнија новина Закона о основама система образовања и васпитања – као и свим осталим школама”, рекао је министар.
Неопходна обука 80.000 наставника
Реч је, како је додао, о преласку на концептуално учење, исходно планирање и међупредметно повезивање, које ће донети највећу промену у квалитету образовања, јер ће учинити наставу много интересантнијом, а деца ће моћи да примене стечена знања.
Да би се то применило, према његовим речима у школама неопходно је обучити скоро 80.000 наставника.
Kада је у питању средње образовање у Неготину, Шарчевић је рекао да ће у наредном периоду бити сагледане могућности повећања учешћа дуалних образовних профила, док је руководиоцима гимназије поручио да анкетирју осмаке и провере заинтересованост за евентуално увођење информатичког смера.
Председник општине Неготин Владимир Величковић захвалио се министру на посети и истакао да локална самоуправа веома добро сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, јер је та сарадња од велике важности за унапређење рада наставника и побољшање знања ученика.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Министар: За квалитетнију наставу треба да обучимо 80.000 наставника

 1. IQ каже:

  Ovo je dokaz crno na belo da para u prosveti ima ali ne i za prosvetne radnike. Da su samo deo tog novca dodelili nastavnicima u vidu plata, 80% zaposlenih bi prionulo na posao, pojacalo slaba mesta u svom radu, usavrsilo se na osnovu sopstvene procene. Svega 20% bi se i dalje rukovodilo principom slucajnog prolaznika. Sto je statisticki prihvatljivo u sistemu ?. Ali ne, ta sredstva su namenjena za pulene i satelite ministarstva prosvete i taj iznos za njih predstavlja ozbiljan kes. A koliko su obuke ozbiljna stvar moze se zakljuciti na osnovu cinjenica: na tek izasle zakone iz oblasti obrazovanja, bez uoblicenih podzakonskih akata, planova i programa, novih udzbenika, pre isteka perioda adaptacije skola na novu regulativu, ZUOV je raspisao i zakljucio konkurs za odobravanje programa obuka za naredni period od tri godine. Dakle jos se tacno ni ne zna sta i kako ce biti ali se zna precizno sta ce se u okviru tog x-a i y-a usavrsavati. Rece onomad neko da se nastavnici ponasaju kao najgori ucenici na seminarima. Ako razmotrimo gore navedeno to bi se pre svega bio odgovarajuci opis rada ministarstva prosvete.

 2. Дон Кихот каже:

  Најобичније замајавање јавности. Користи се низ новоуведених појмова која неукима ствара утисак о великој учености излагача али на жалост излагача ти концепти, када се погледа, су у примени само су називи промењени.
  Па концептуално учење и данас постоји, учење без исхода не постоји а међупредметно повезивање је предмет наставних планова и програма значи НПС.
  Празне речи са озбиљним парама у позадини које ће се потроши за “обуку” 80 хиљада наставника.
  Преваре и лажи постају свакодневица и очекивано понашања министара.

 3. Božović Vladan каже:

  Potrošiće se silan novac da nekih 80.000 nastavnika, nikako profesora, budu obučeni. Neka se toplo obuku, i nadam se da će im Šarčević kupiti fine kapute. Ako bi moglo, čas posla, da se poimence nabroji tih 80.000 srećnika, .da vidimo ko je izvukao kaput na lutriji.

 4. Natasa каже:

  Nastavnici moraju imati pre svega urodjeni smisao za to, a ono sto je mnogo bitnije da i udzbenici moraju biti takvi, kao i programi koji otvaraju mogucnost multidisciplinarnosti. To se ne resava obukom, ako to programski pre svega nije uvedeno kroz udzbenike. Sama umesnost nastavnika moze manje ili vise da utice, ali baza su ipak udzbenici. Kod dece treba insistirati na vokabularu i stalnom ucenju novih reci i sinonima.
  Na pr. ucenje procenata ne bi trebalo da se svede na racunanje koliko su se % smanjile pantalone prilikom pranja, vec na primere koji su uvod u ekonomiju….Tako na pr. u uzrastu 10-11 godina treba poceti sa “finansijskim” opismenjavanjem kroz matematicke primere.
  Zadatak:
  Troskovi kupovine sadnica jabuke su 34 000 € . Troskovi branja i prevoza su 6000€ . Koliki su ukupni troskovi?
  Ako je prodaja roda jabuke 50 000 € izracunaj kolika je zarada a koji procenata je ostvarena dobit?
  Pre par meseci sam pisala text o obrazovanju u Holandiji, gde sam navela i deo koji se odnosi na multidisciplinarnosti kroz par primera …. http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/mama-iz-holandije-osnovna-skola-im-je-zabaviste-u-poredjenju-sa-skolom-u-srbiji/

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама