Министар: Завршни испит биће “лакши” од пробног

1 јуна, 2020

Због околности у којима се одвијала настава од почетка епидемије коронавируса Министарство просвете је Заводу за квалитет образовања дало препоруку да ублажи критеријуме приликом израде задатака за малу матуру, првенствено оне задатке које се односе на последњи квартал наставне године, каже министар просвете Младен Шарчевић за Нова портал.

Foto: Nova.rs

“Кад је Завод за квалитет радио задатке, ми смо им рекли да, кад буду радили последњи циклус, не буду престроги”, каже Шарчевић за Нова портал и објашњава да је то у складу са тренутном ситуацијом.

На питање да ли ће бити спуштени критеријуми за упис у средње школе, одговара да за тим нема потребе.

“Сви ће имати исте критеријуме, јер свима је било исто, имали су исте услове”, објашњава он.

Додаје да је Министарство упутило молбу и свим факултетима и високим школама да спусте критеријуме приликом полагања испита.

За разлику од онлајн пробе мале матуре, тестови које ученици основних школа данас и сутра имају прилику раде – захтевнији су.

“Сад ће тестови бити већим делом отвореног типа, где ученик треба да промисли, да процену, напише одговор и то је оно што их чека на правим тестовима на малој матури”, каже Шарчевић.

Министар објашњава да су ученици данас добили тест из српског језика и комбиновани тест да однесу кући. Сутра ће, као што је најављено, тест из математике радити у школама.

Шарчевић објашњава да је одабрано да се математика ради из школе, зато што је тако било згодније, јер се она састоји само из једног теста.

Циљ решавања теста у школи је, како каже, симулација услова у којима ће се радити мала матура.

Збирних резултата пробе мале матуре неће бити, јер, како каже Шарчевић, ученици ову пробу раде због себе.

Напомиње да тестови зато неће бити оцењивани, а ученици ће добити само кључ са решењима на основу ког ће сами могли да процене како су прошли.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама