Ministarstvo: Cilj svih nas treba da bude interes dece, a ne da se “ljutimo” što čas traje 45 minuta

8 aprila, 2022

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je ranije dopis školama da je subota 9. april 2022. godine nastavna za sve srednje škole, za sve osnovne škole na teritoriji AP Vojvodina, kao i za određeni broj osnovnih škola koje su planirale nadoknadu nastavnog dana, i da se nastava izvodi neposredno prema rasporedu časova od ponedeljka.

Dopis je upućen zbog promene Kalendara obrazovno-vaspitnog rada i odnosi se na pomeranje nastavne subote.

Foto: Canva

Ovim dopisom ni na koji način nije ugrožena zakonom zagarantovana autonomija ustanove, tvrde u Ministarstvu prosvete.

U saopštenju objavljenom na sajtu dalje se navodi da je obrazovni sistem je uređen zakonima koji vrlo precizno definišu prava, obaveze, nadležnosti i odgovornosti svih u sistemu.

“Zakonom je regulisano, između ostalog, i da čas traje 45 minuta. U skladu sa zakonima, čas može trajati i kraće, uz saglasnost ministarstva, odnosno školske uprave. S obzirom na to da se radnim subotama nadoknađuju radni dani, predviđeno je da časovi traju 45 minuta, koliko zakon i propisuje.” – piše u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je centar obrazovnog sistema učenik, njegovo obrazovanje i vaspitanje, te da bi stoga i rad škola i nastavnika trebalo da bude organizovan na način da omogući ostvarivanje prava na obrazovanje.

U tom smislu, načelnik školske uprave Beograd Dragan Filipović, obavestio je da direktore srednjih škola da je subota radni dan.

“Forum beogradskih gimnazija je izrazio negodovanje zbog dužine trajanja časova i na zlonameran način predstavio uobičajenu komunikaciju načelnika školske uprave i direktora, uz najavu da nastavnici iz Foruma neće učestovati na pilotiranju državne mature.” – navode u Ministarstvu prosvete.

“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izražava žaljenje zbog načina na koji Forum beogradskih gimnazija istupa u javnosti i naglašava da se predstavnici Ministarstva redovno sastaju sa svim reprezentativnim sindikatima i uključuju u reformske procese. Jedan od tih reformskih procesa, izuzetno važan za unapređenje i modernizaciju obrazovanja je Državna matura. U tom poslu, Ministarstvo razgovara sa svim reprezentativnim sindikatima koji predstavljaju nastavnike, a ne pojedinačno sa nastavnicima, te u tom smislu Forum beogradskih gimnazija jeste uključen u proces  na način koji je i primeren i to preko svog reprezentativnog sindikata. Ideja da se preti štrajkom i isključivanjem iz procesa Državna matura zbog poštovanja zakona (trajanja časa od 45 minuta) i održavanja radne subote možemo samo posmatrati kao neprofesionalno ponašanje. Cilj svih nas treba da bude iznad svega interes naše dece, a ne da se „ljutimo“ zbog 45 minuta časova nastave subotom  i bojkotovanja reforme koja je u toku.”

Ministarstvo drži otvorena vrata za  razgovor o svakoj temi i podseća da su upravo dijalogom rešena mnogobrojna pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama