Министарство: Циљ свих нас треба да буде интерес деце, а не да се “љутимо” што час траје 45 минута

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је раније допис школама да је субота 9. април 2022. године наставна за све средње школе, за све основне школе на територији АП Војводина, као и за одређени број основних школа које су планирале надокнаду наставног дана, и да се настава изводи непосредно према распореду часова од понедељка.

Допис је упућен због промене Kалендара образовно-васпитног рада и односи се на померање наставне суботе.

Foto: Canva

Овим дописом ни на који начин није угрожена законом загарантована аутономија установе, тврде у Министарству просвете.

У саопштењу објављеном на сајту даље се наводи да је образовни систем је уређен законима који врло прецизно дефинишу права, обавезе, надлежности и одговорности свих у систему.

“Законом је регулисано, између осталог, и да час траје 45 минута. У складу са законима, час може трајати и краће, уз сагласност министарства, односно школске управе. С обзиром на то да се радним суботама надокнађују радни дани, предвиђено је да часови трају 45 минута, колико закон и прописује.” – пише у саопштењу.

Министарство подсећа да је центар образовног системa ученик, његово образовање и васпитање, те да би стога и рад школа и наставника требало да буде организован на начин да омогући остваривање права на образовање.

У том смислу, начелник школске управе Београд Драган Филиповић, обавестио је да директоре средњих школа да је субота радни дан.

“Форум београдских гимназија је изразио негодовање због дужине трајања часова и на злонамеран начин представио уобичајену комуникацију начелника школске управе и директора, уз најаву да наставници из Форума неће учестовати на пилотирању државне матуре.” – наводе у Министарству просвете.

“Министарство просвете, науке и технолошког развоја изражава жаљење због начина на који Форум београдских гимназија иступа у јавности и наглашава да се представници Министарства редовно састају са свим репрезентативним синдикатима и укључују у реформске процесе. Један од тих реформских процеса, изузетно важан за унапређење и модернизацију образовања је Државна матура. У том послу, Министарство разговара са свим репрезентативним синдикатима који представљају наставнике, а не појединачно са наставницима, те у том смислу Форум београдских гимназија јесте укључен у процес  на начин који је и примерен и то преко свог репрезентативног синдиката. Идеја да се прети штрајком и искључивањем из процеса Државна матура због поштовања закона (трајања часа од 45 минута) и одржавања радне суботе можемо само посматрати као непрофесионално понашање. Циљ свих нас треба да буде изнад свега интерес наше деце, а не да се „љутимо“ због 45 минута часова наставе суботом  и бојкотовања реформе која је у току.”

Министарство држи отворена врата за  разговор о свакој теми и подсећа да су управо дијалогом решена многобројна питања.