Ministarstvo: Neophodno je da nastavnici izrade posebne prilagođene materijale za đake koji rade po IOP-1, IOP-2 i IOP-3

22 marta, 2020

Učenje od kuće za učenike koji rade po Individualnom obrazovnom planu

Kako bi se nastavio proces nastave i učenja u vanrednim okolnostima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izradilo je obaveštenje za roditelje i uputstva za sve škole, koja sadrže korake i načine kojima se ostvaruje učenje na daljinu, korišćenjem raspoloživih digitalnih tehnologija i ranije pripremljenih alata.

Kao i svi programi nastave i učenja i ovakva vrsta rada se odnosi na sve učenike uključene u obrazovno-vaspitni sistem, a škole u obavezi da u operativnim planovima rada predvide i učenje na daljinu sa učenicima koji rade po Individualnom obrazovnom planu (IOP).

Neophodno je da nastavnici izrade posebne prilagođene materijale za đake kojima je potreban struktuiran individualizovan pristup u radu (IOP-1, IOP-2 i IOP-3) i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa roditeljima. U skladu sa potrebama učenika koji radi po individualizovanom obrazovnom planu priprema se sadržaj, uputstvo za učenje i dogovara način dobijanja povratne informacije, kako bi se pratilo napredovanje učenika i obezbedila dodatna podrška.

Zbog specifičnih potreba učenika i njima odgovarajućih načina učenja, ograničena je upotreba digitalnih obrazovnih platformi, a na nastavnicima je da načelo „obrazovanje za sve“ sprovede na korektan način u skladu sa mogućnostima u aktuelnoj situaciji.

Vrlo bitan element podrške u novonastaloj situaciji je psihološka podrška roditeljima dece koja rade po IOP-u, jer su ove porodice u kriznim vremenima još osetljivije. Ovu vrstu podrške mogu da pruže razredne starešine, nastavnici i psihološko-pedagoške službe u telefonskom kontaktu sa roditeljima ili putem elektronske pošte.

Za specijalne škole, priprema se dodatno uputstvo i sadržaji koji mogu biti od koristi u izradi operativnog plana rada, dok su za decu migrante koji se nalaze u prihvatnim centrima, uz podršku Komesarijata za izbeglice, obezbeđeni televizori i računari preko kojih učenici mogu da prate predavanja na RTS 3 i obrazovnih platformi.

Izvor: Ministarstvo prosvete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama