Ministarstvo: Neposredna nastava od ponedeljka, pojačane mere zaštite i obavezne maske

14 januara, 2022

Tim za škole doneo je odluku da učenici osnovnih škola u AP Vojvodina, kojima se danas završava zimski raspust, obrazovno-vaspitni rad od ponedeljka, 17. januara 2022. realizuju kroz neposredni rad u školi.

Za učenike srednjih škola u AP Vojvodina, od ponedeljka, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu. Učenici će ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, karakteristike omikron soja SARS-CoV-2, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica sve vreme tokom boravka u školi. Nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve zaposlene u školama, učenike i treća lica od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u periodu od 1. januara do 11. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 2 084 (0.27%). Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2.8%.

Primera radi, u nedelji od 16. decembra do 22. decembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 885 (0.11%) obolelih.

Ovi podaci govore nam da je u ukupnom procentu obolelih sada i preko 20 puta više dece školskog uzrasta, nego što je to bio slučaj polovinom decembra, odnosno da je omikron soj definitivno zarazniji kad su u pitanju deca.

Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, za učenike osnovnih i srednjih škola, u ostatku Srbije drugo polugodište počinje 24. januara 2022.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ministarstvo: Neposredna nastava od ponedeljka, pojačane mere zaštite i obavezne maske"

  1. Nikola kaže:

    Kako u školi sa preko 1000 učenika izbeći masovna okupljanja.Krizni štab daje preporuke koje nemaju veze sa realnošću.
    Nisu se oglašavaju kada su bile proslave sa desetinama hiljada ljudi bez epidemioloskih mera.Kakvo licemerje i nebriga.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama