Министарство: Непосредна настава од понедељка, појачане мере заштите и обавезне маске

14 јануара, 2022

Тим за школе донео je одлуку да ученици основних школа у АП Војводина, којима се данас завршава зимски распуст, образовно-васпитни рад од понедељка, 17. јануара 2022. реализују кроз непосредни рад у школи.

За ученике средњих школа у АП Војводина, од понедељка, настава ће се одвијати по комбинованом моделу. Ученици ће ићи у школу дан за даном, подељени у две групе.

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, карактеристике омикрон соја SARS-CoV-2, обавезна је употреба заштитних маски за све запослене, ученике и трећа лица све време током боравка у школи. Ношење заштитних маски је обавезно за све запослене у школама, ученике и трећа лица од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта.

Такође, потребно је појачати мере опште и личне хигијене (прање и дезинфекција руку), а нарочито водити рачуна о редовном проветравању свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.

Тим за школе апелује и очекује од ученика и запослених у школама, као и родитеља ученика, да доследно примењују мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван школе. Посебно је важно избегавати масовна окупљања у затвореном и на отвореном простору, нарочито уколико се током окупљања не примењују прописане мере личне заштите.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у периоду од 1. јануара до 11. јануара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 2 084 (0.27%). Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева COVID-19 у истом периоду износио је 2.8%.

Примера ради, у недељи од 16. децембра до 22. децембра 2021. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 885 (0.11%) оболелих.

Ови подаци говоре нам да је у укупном проценту оболелих сада и преко 20 пута више деце школског узраста, него што је то био случај половином децембра, односно да је омикрон сој дефинитивно заразнији кад су у питању деца.

Према Календару образовно-васпитног рада, за ученике основних и средњих школа, у остатку Србије друго полугодиште почиње 24. јануара 2022.године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Министарство: Непосредна настава од понедељка, појачане мере заштите и обавезне маске"

  1. Nikola каже:

    Kako u školi sa preko 1000 učenika izbeći masovna okupljanja.Krizni štab daje preporuke koje nemaju veze sa realnošću.
    Nisu se oglašavaju kada su bile proslave sa desetinama hiljada ljudi bez epidemioloskih mera.Kakvo licemerje i nebriga.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама