Ministarstvo o tome da li će deca u vrtićima nositi maske: samo u jednom slučaju

18 decembra, 2020

Nakon brojnih pitanja koja su nam stigla od čitalaca, a povodom nove Uredbe u kojoj stoji da su roditelji dužni da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitne maske, pitali smo Ministarstvo prosvete da li će to važiti za decu u vrtićima. 

Foto: Canva

Povodom nedoumica koje su pojavile u javnosti, nakon donošenja Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 od 15. decembra 2020. godine, a u vezi sa nošenjem zaštitnih maski dece u predškolskim ustanovama, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi, da u strogo kontrolisanim uslovima tokom boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, nije potrebno da deca nose zaštitne maske. Ukoliko deca sa vaspitačima organizovano napuštaju objekat, neophodno je da svi nose zaštite maske. Zaštitna maska je obavezna za sve osoblje u predškolskim ustanovama tokom boravka na radnom mestu.

Ministarstvo podseća da je još u maju poslalo svim predškolskim ustanovama Instrukcije u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova u vreme trajanja epidemije Kovid-19, kojom je, između ostalog, predviđeno da su i roditelji koji ulaze u predškolsku ustanovu u obavezi da nose zaštitnu maske.

Uredbom je predviđeno da su roditelji dece starije od četiri godine u obavezi da obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje dva metra (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.). Nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama