Ministarstvo o uvođenju finansijske pismenosti u osnovne škole

13 juna, 2022

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić rekao je u petak da je cilj projekta „Škola novca za osnovca“ uvođenje i razvoj finansijske pismenosti učenika osnovnih škola i ocenio da je veoma važno da učenici steknu znanja i u ovoj oblasti.

„Projektom su realizovane određene aktivnosti kao što su izrada programa finansijske pismenosti za učenike osnovnih škola, priprema materijala za nastavnike i učenike, kao i obuka nastavnog kadra za realizaciju programa finansijske pismenosti, praćenje implementacije, evaluacija programa i današnja konferencija koja ima za cilj predstavljanje primera dobre prakse i razmene iskustva“, rekao je Pašić.

Naglasio je da finansijsko obrazovanje podrazumeva ne samo sticanje znanja i razvoj veština, već i formiranje pravilnih stavova prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji i preduzetništvu.

„Koliki značaj ovaj vid pismenosti ima u 21. veku vidi se i po tome što se u okviru PISA istraživanja učenicima proverava i finansijska pismenost“, naveo je Pašić.

Podsetio je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je 2017. godine realizovalo i Pilot-projekat „Uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije” (FinPis).

Istakao je da Ministarstvo prepoznaje oblast finansijske pismenosti, kao jedan od segmenata koji ima svoj značaj u obrazovnom sistemu.

„Izuzetno mi je drago što na ovaj način širimo spektar znanja za učenike kroz različite programe i projekte, kao što je finansijska pismenost, čime će deca bolje biti pripremljena za život i razumeće bolje vrednost i upravljanje novcem“, rekao je Pašić.

Svoje primere dobre prakse danas su predstavile su osnovne škole: „Veljko Dugošević“ iz Turije, „ Stevan Filipović“ Divci, „ Mićo Matović“ Katići – Ivanjica, „Živko Tomić“ Donja Šatornja, „Dušan Radović“ Pirot i „Isidora Sekulić“ Šajkaš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama