Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike i priručnike za srednje škole

11 maja, 2016

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od nove školske godine obezbediće sve besplatne udžbenike za učenike iz socijalno ugroženih porodica. Od nove školske godine sve besplatne udžbenike će pored osnovaca iz materijalno ugroženih porodica, dobiti i učenici iz srednjih škola.
udzbeniciMinistarstvo će, po prvi put nabaviti i za školske biblioteke one delove udžbeničkog kompleta za koji se škola izjasnila da ne mora svaki učenik da kupuje, poput istorijske čitanke, geografskog atlasa, kako bi učenici mogli besplatno da ih koriste.
Takođe, Ministarstvo će obezbediti priručnike za srednje stručne škole koji nedostaju za 900 predmeta, kako bi bili svima besplatni i dostupni u elektronskom obliku.
Novim pristupom biće povećana pravednost i onemogućene zloupotrebe, stimulisaće se razvoj nedostajućih priručnika čime će se dugoročno rešavati problem nedostatka udžbenika i obezbediće se veći udeo besplatnih obrazovnih sadržaja po uzoru na obrazovne politike vodećih zemalja u ovoj oblasti.
Za besplatne udžbenike u budžetu Ministarstva predviđeno je 600 miliona dinara, dok je dodatnih 134 miliona dinara Ministarstvo opredelilo krajem marta za obezbeđivanje nedostajućih udžbenika  na jezicima nacionalnih manjina.
Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama