Министарство одговорило на апел туристичких агенција да се дозволе екскурзије

12 фебруара, 2021

Туристичке агенције затражиле су од Владе Србије да дозволи ђачке екскурзије и рекреативну наставу, одложене због епидемије коронавируса. Како кажу, налазе се у проблему јер родитељи траже да им агенције врате новац који оне немају. Ипак, у Министарству просвете кажу да ђачких путовања неће бити до даљег.

“На основу ранијег и још увек важећег дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја екскурзије и настава у природи одлажу се до даљег, односно, до стварања безбеднијих епидемиолошких услова. Све превентивне, као епидемиолошке мере заштите доносе се на основу препорука Кризног штаба. Повраћај новца није у надлежности Министарства, већ је регулисан посебном Уредбом и уговорима између школа и родитеља”, наводи се у кратком одговору који је редакцији портала Нова стигао из Министарства просвете.

Од просветних радника стиже одговор да нису у могућности да на себе преузму такав ризик, какав у овом тренутку носе ђачка путовања.

“Ограничена су окупљања, што значи да је извођење било какве екскурзије и било каквог излета или рекреативне наставе тренутно немогуће, зато што ни на једну од таквих активности не можете повести само до пет ученика”, објашњава председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

Она додаје да разуме агенције – њихове проблеме и финансијско стање, верује и у то да родитељи не желе да им новац буде заробљен. Ипак, указује да постоји ланац одговорности који не сме да се пренебрегне.

“Највећу одговорност за било какву организацију сноси директор школе и наставник за ђаке које води. Не могу ту сада много да се мешају агенције, ни новац. Треба да се процени ситуација, а овог момента, апсолутно нема говора о томе.”, поручује Јанковић.

Власник агенције “Соник” Предраг Јаковљевић рекао је да не могу да врате новац родитељима, јер су део аконтације за екскурзије и рекреативну наставу уговорену прошле, 2019. године, проследили хотелима и превозницима, а они су тај новац уложили у реновирање и возила.

“Имамо уговоре са тридесетак школа за неколико хиљада ђака, за реализацију рекреативне наставе и екскурзија, чија је вредност око 150.000 евра, а блокирани смо јер не можемо ни да изведемо путовања, ни да вратимо новац”, рекао је Јаковљевић.

Додао је да ће, по Уредби о заменском путовању, тај новац, ако се не реализују аранжмани, туристичке агенције морати да врате у јануару 2022. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама