Ministarstvo otvorilo još jedan broj koji služi za podršku učenju na daljinu

18 marta, 2020

Vanredno stanje, izolacija, pandemija, novi način učenja, ne samo što je za većinu sasvim nepoznata situacija, već može biti teška i traumatična. Ministarstvo prosvete u skladu sa potrebama novonastale situacije, stavilo je SOS telefon koji je do sada služio za prijavu nasilja u školama u funkciju pružanja psihosocijalne podrške zaposlenima u školama, roditeljima i učenicima.

Sos broj je 0800200201, a prema najnovijem upustvu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo osnovnim I srednjim školama, telefon će raditi svakog radnog dana od 9-14 časova. Kako se navodi, na liniji će biti angažovane kolege koje već volonterski rade na SOS telefonu za prijavu nasilja, a po potrebi priključivaće se i drugi stručnjaci.

Ministarstvo je otvorilo još jedan broj koji služi za podršku učenju na daljinu – 0117350557.

U najnovijim preporukama koje je ministarstvo uputilo osnovnim i srednjim školama data su precizna upustva kako nastava pored onog što se emituje onlajn na TV kanalima organizuje. Napravljena je tabela koju može da koristi svaki nastavnik za određenog đaka kako bi što bolje pratio kako uči, napreduje…

Ministarstvo u obraćanju školama ocenjuje da je po prijemu prvog dopisa o onlajn učenju u vrlo kratkom vremenu postavio dobre osnove za osiguranje kvaliteta učenja na daljinu u vreme vanrednog stanja.

– U narednim danima očekuje se vrlo intenzivan rad škola na iznalaženju najboljih rešenja za komunikaciju sa učenicima i roditeljima i za ostvarivanje nastave na daljinu uz sve druge vidove podrške učenicima – navodi Ministarstvo prosvete.

Kako se dodaje u dopisu Ministarstva, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ponudio je nastavncima alate za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na daljinu, koje nastavnici mogu preuzeti na ovom linku.

Ministarstvo preporučuje profesorima da što više koriste mogućnosti učenja na platformama koje omogućavaju da učenici i nastavnici u isto vreme mogu međusobno komunicirati tokom rada (virtuelne učionice) jer to omogućava nastavnicima da procenjuju znanja učenika i zalaganje tokom učenja.

Takođe, nastavnici mogu pripremiti ček-liste za praćenje napredovanja učenika (očekivani ishodi učenja) koje se mogu poslati i učenicima da bi mogli da procenjuju svoj napredak u odnosu na očekivane ishode učenja. Nastavnici mogu organizovati učenje učenika u paru tako da učenici jedni drugima daju povratne informacije o kvalitetu radova i naučenim lekcijama tokom i na kraju učenja u okviru teme (komunikacija na daljinu, elektronska prepiska) – samo su neki od saveta nastavnicima kako bi se lakše organizovali.

Podrška učenicima migrantima u periodu vanrednog stanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Komesarijat za izbeglice i migracije obezbediće uslove da učenici migranti koji su već uključeni u sistem obrazovanja i vaspitanja, na isti način kao i ostali učenici, nesmetano prate nastavu nastavu na daljinu na TV kanalima u prihvatnim i centrima za azil u Republici Srbiji – navodi se u dopisu Ministarstva prosvete.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama