Министарство отворило још један број који служи за подршку учењу на даљину

18 марта, 2020

Ванредно стање, изолација, пандемија, нови начин учења, не само што је за већину сасвим непозната ситуација, већ може бити тешка и трауматична. Министарство просвете у складу са потребама новонастале ситуације, ставило је СОС телефон који је до сада служио за пријаву насиља у школама у функцију пружања психосоцијалне подршке запосленима у школама, родитељима и ученицима.

Сос број је 0800200201, а према најновијем упуству које је Министарство просвете проследило основним И средњим школама, телефон ће радити сваког радног дана од 9-14 часова. Како се наводи, на линији ће бити ангажоване колеге које већ волонтерски раде на СОС телефону за пријаву насиља, а по потреби прикључиваће се и други стручњаци.

Министарство је отворило још један број који служи за подршку учењу на даљину – 0117350557.

У најновијим препорукама које је министарство упутило основним и средњим школама дата су прецизна упуства како настава поред оног што се емитује онлајн на ТВ каналима организује. Направљена је табела коју може да користи сваки наставник за одређеног ђака како би што боље пратио како учи, напредује…

Министарство у обраћању школама оцењује да је по пријему првог дописа о онлајн учењу у врло кратком времену поставио добре основе за осигурање квалитета учења на даљину у време ванредног стања.

– У наредним данима очекује се врло интензиван рад школа на изналажењу најбољих решења за комуникацију са ученицима и родитељима и за остваривање наставе на даљину уз све друге видове подршке ученицима – наводи Министарство просвете.

Како се додаје у допису Министарства, Завод за унапређивање образовања и васпитања понудио је наставнцима алате за остваривање образовно-васпитног рада на даљину, које наставници могу преузети на овом линку.

Министарство препоручује професорима да што више користе могућности учења на платформама које омогућавају да ученици и наставници у исто време могу међусобно комуницирати током рада (виртуелне учионице) јер то омогућава наставницима да процењују знања ученика и залагање током учења.

Такође, наставници могу припремити чек-листе за праћење напредовања ученика (очекивани исходи учења) које се могу послати и ученицима да би могли да процењују свој напредак у односу на очекиване исходе учења. Наставници могу организовати учење ученика у пару тако да ученици једни другима дају повратне информације о квалитету радова и наученим лекцијама током и на крају учења у оквиру теме (комуникација на даљину, електронска преписка) – само су неки од савета наставницима како би се лакше организовали.

Подршка ученицима мигрантима у периоду ванредног стања

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Комесаријат за избеглице и миграције обезбедиће услове да ученици мигранти који су већ укључени у систем образовања и васпитања, на исти начин као и остали ученици, несметано прате наставу наставу на даљину на ТВ каналима у прихватним и центрима за азил у Републици Србији – наводи се у допису Министарства просвете.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама