Министарство просвете ЦГ: Просветни радници су ту да едукују, а не да кажњавају

11 септембра, 2021

Министарство просвјете, науке, културе и спорта упутило је данас основним и средњим школама допис у којем их обавјештавају да су просвјетни радници ту да едукују, а не да кажњавају, реагујући, како су навели, на притужбе, које се односе на рад запослених у школама према дјеци која не носе маске.

Овом обраћању школама ресорног Министарства претходио је данашњи састанак са представницима родитеља из Покрета слобода, који не желе да њихова дјеца носе маске, као ни да буду подвргнута другим важећим мјерама током боравка у школама.

Тврде да су њихова дјеца првих дана нове школске године била дискриминисана на различите начине, па су били принуђени да хитно реагују и заштите, тражећи подршку Министарства просвјете.

„У сазнању смо да има притужби на рад запослених у школама које се односе на њихов однос према дјеци која не носе маску. Свима нам је јасно да је ношење маски обавезно све док је на снази Наредба коју је издало Министартво здравља. Међутим, неопходно је да наставници превасходно дјелују едукативно према дјеци и према њиховим родитељима, да их упознају са тренутном ситуацијом и значајем Наредбе која је издата. Свака различитост у понашању може пуно да утиче на развој дјеце“, навели су из кабинета министарке Весне Братић и додали да “надзор, контролу и кажњавање спроводе инспекције, а не наставници.“

Наводе даље да је јасно да није лако, јер треба наћи праву мјеру између Наредбе која је издате од стране Министарства здравља, родитеља који сматрају да ношење маске штити дјецу од короне и родитеља који сматрају да маска штети дјеци.

„Али школа мора да нађе рјешење, јер су дјеца приоритет и не смију да трпе било какве посљедице различитости. Захвални смо свим наставницима који у овом времену успијевају да дјеца похађају школу, јер тиме омогућавају здрав развој дјеце у психичком и физичком смислу, али је подједнако важно да не осјећају, не доживљавају нити учествују у било чему што некога чини различитим од другог, у негативном контексту“, закључује се у допису упућеном школама.

Према ријечима представнице родитеља из Покрета слободе Анђеле Љумовић Анђић, састанку у Министарству просвјете присуствовале су директорица Директората за предшколско и основношколско образовање Славица Илинчић и државна секретарка Милица Кадовић, а очекују да ће, истим поводом, ускоро услиједити још једно обраћање из тог ресора образовним установама.

„Због одлуке да наша дјеца не носе маске, на што сматрамо имају пуно право по Закону и Уставу, претходних дана смо свједоци очигледних примјера дискриминације. Не дозвољавају им да уђу у школу, тјерају их да ставе маске, шаљу их да сједе сами у посљедњим клупама или у ћошковима, чак је било случајева и да их на груб начин издвајају у другу просторију. Имена свих наставника и запослених у школама који су на тај начин кршили и крше права наше дјеце ћемо прослиједити госпођи Илинчић. Након тога ће, у тим конкретним случајевима, из Министарства, како је најавила она, бити школама послат још један допис“, рекла је Љумовић Анђић.

Како је додала, 870 родитеља чланови су њихове вибер групе Борба за дјечија права, а према информацијама које имају око 800 њих је већ током прва два – три дана предала школама захтјев да њихова дјеца не носе маске.

„Захтјев који родитељи предају направио је наш правни тим и у њему се, између осталог, наводи да Наредба Министарства здравља која се односи на ношење маски у школама не може бити изнад Закона и Устава. Нико не смије вратити ниједно дијете из школе ако нема маску јер је његово право на образовање гарантовано према свим законским актима“, наводи Љумовић Анђић.

У овој групи родитеља кажу да је у појединим школама било отпора и када су предавали захтјеве да њихова дјеца не носе маске и да су неки од директора то прослиједили Министарству здравља.

„Из тог ресора је родитељима стигло обавјештење да њихов захтјев није усвојен. Погрешан је пут за који су се у управама школа одлучили поводом наших захтјева, јер је требало да их прослиједе Министарству просвјете, гдје су и даље при ставу да ниједно дијете не смије бити враћено из школе ако нема маску. Поједини директори су се сад досјетили да од родитеља траже и потврде педијатара да дијете не може да носи маску, које наравно није могуће добити осим ако дијете има здравствених проблема“, истиче Љумовић Анђић.

Представнице Министарства просвјете су, како додаје она, биле нарочито забринуте када су чуле да су родитељи чак 46 дјеце најавили да ће дјецу исписати из школа.

„То је алармантно, али разумијемо и позицију надлежних у Министарству, јер, како су рекли, мора се наћи рјешење за све. Посебно забрињава ситуација на појединим факултетима, гдје одлуком декана условљавају студенте да морају бити вакцинисани или имати негативан ПЦР тест како би присуствовали предавањима и испитима. Илинчић и Кадовић су биле згрожена. Тек сада смо свјесни да нијесу ни имале информације о томе шта се дешава. Да јесу сигурно би раније реаговале“, сигурна је Љумовић Анђић.

Она је најавила да ће већ наредне недјеље у 19 сати, као и претходних, организовати нови протест у центру Подгорице, а очекују да ће им се придружити и представници Минстарства просвјете.

„Госпођа Илинчић је казала да то није искључено. На овом протесту ћемо се посебно залагати против онлине наставе, јер то не смијемо дозволити. И у Министарству просвјете се чуде подацима који су објављени о броју заражених у школама. Рекли су нам да су то подаци Министарства здравља и да не одговарају правом стању“, рекла је Љумовић Анђић, додајући да се залажу за шведски модел борбе против коронавируса и да су и о томе причали са представницима Министарства просвјете.

Извор: roditelji.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Министарство просвете ЦГ: Просветни радници су ту да едукују, а не да кажњавају"

  1. Vojvođanka каже:

    Ako je Crna Gora posebna država, a jeste, da li treba da stoje njihove odluke, zaključci… U našoj Srbiji. Koga to interesuje zna se gde može sve lijepo pronaći!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама