Ministarstvo prosvete je povuklo sporne pakete iz upotrebe i raskinulo svaku vrstu saradnje sa Incest trauma centrom

2 juna, 2017

Nevladina organizacija čiji su obrazovni paketi povučeni zbog neprimerenog sadržaja objavila da će zbog toga prekinuti ulaganja u prosvetu

Posle mesec i po dana ćutanja, javnosti su se obratile predstavnice organizacije Incest trauma centar, autorke spornih Obrazovnih paketa za učenje o seksualnom nasilju na decom.
Podsećamo, ovaj nastavni materijal, namenjen školama i vrtićima, Ministarstvo prosvete je povuklo iz upotrebe nakon negodovanja stručne i šire javnosti zbog sadržaja neprimerenih uzrastu dece, našoj kulturi i tradiciji.
Predstavnici Incest trauma centra su saopštili da je ova organizacija uočila „radikalnu promenu politike Ministarstva prosvete kada je u pitanju zaštita dece od seksualnog nasilja”. Ova promena, kako navode, u suprotnosti je sa najboljim interesom deteta.
Osim toga, oni su obavestili javnost da će „privremeno obustaviti ulaganje novčanih sredstava u sferu obrazovanja do povratka ministarstva na politiku pravilnog sprečavanja i zaštite dece od seksualnog nasilja, doslednu primenu UN konvencije o pravima deteta, Lanzarote konvencije, Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o rodnoj ravnopravnosti”.
U saopštenju je posebno naglašeno da su u sferu obrazovanja ulagali od 2009. godine, bez preciziranja o kojoj sumi je reč i gde je taj novac završio.
Ministar prosvete Mladen Šarčević za naš list kaže da ne zna ništa o navodnim ulaganjima Incest trauma centra u obrazovanje.
– Proverićemo, ali moram da istaknem da nam njihova ulaganja nisu ni potrebna – izjavio je Šarčević napominjući da od kada je on na čelu ministarstva većina aktivnosti se sprovodi uz saradnju stručnjaka koji volontiraju. On je još jednom napomenuo da predstavnici Incest trauma centra nikada nisu pozvali ministarstvo i zatražili zvaničan sastanak zbog skandala koji je izbio nakon što su pomenuti Obrazovni paketi za učenje o seksualnom nasilju prosleđeni školama.
Takođe, on je istakao da novac koji pominje Incest trauma centar nisu dobili iz budžeta Srbije, već od svojih donatora.
U jučerašnjem saopštenju Incest trauma centar poziva Skupštinu i Vladu Srbije da podstaknu Ministarstvo prosvete na doslednu primenu odbačenih obrazovnih paketa. Prema njihovom mišljenju, samo na taj način će Srbija „nastaviti da predstavlja model najboljih sistemskih rešenja u oblasti seksualnog nasilja u Evropi”.
Međutim, Ministarstvo prosvete, kao što su već najavili, planira da formira stručni tim koji će izraditi nove obrazovne pakete o seksualnom nasilju nad decom budući da Incest trauma centar nije pristao na prilagođavanje već izrađenog nastavnog materijala, objašnjavajući da bi svaka redaktura ili skraćivanje predstavljala povredu autorskih prava. Nakon što su obznanili takav stav,   Ministarstvo prosvete je povuklo sporne pakete iz upotrebe i raskinulo svaku vrstu saradnje sa ovom nevladinom organizacijom.
 

 

Autor: Jelena Popadić
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Ministarstvo prosvete je povuklo sporne pakete iz upotrebe i raskinulo svaku vrstu saradnje sa Incest trauma centrom

  1. Ceca kaže:

    Daleko im lepa kuca. Sposobni smo mi i bez NVO

  2. Ana kaže:

    Sad je jasnija cela situacija, kako je tako skandalozan materijal došao u škole. NVO je plaćao državi tj. ulagalii u obrazovanje da takav sadržaj uđe u škole, a NVO finansirane su od strane spoljnih donatora iz inostranstva, koji treba da su poznati široj masi, ko finansira da se pojave u školama, Sramota po kojim kriterijumima odnosno vezama, ulazi gradivo u naše škole

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama