Министарство просвете направило план по “принципу семафора”, синдикати сагласни

21 августа, 2021

Једанаест дана до почетка школске године, а званичног саопштења како ће се настава одвијати нема. Међутим, како тренутно ствари стоји – ученици ће се вратити регуларно у школске клупе, али коначну реч ипак има Кризни штаб.


Пре неколико дана, говорећи о почетку школске године, др Златибор Лончар, министар здравства, рекао је да је још рано говорити како ће школе функцинисати од 1. септембра, те да ће таква одлука бити донета дан или два пред почетак школске године.

Та изјава је у најмању руку зачудила многе, а реално додатно затегла напете родитељске живце. Очигледно се чека до последњег часа да се види колико и како ће расти бројке заражених па ће тек онда донети и финалну одлуку.

Такође је саопштено и да о моделу по коме ће почети школска година расправља радна група коју чине људи из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” и Министарства здравља. У међувремену је одржан и састанак Министарства просвете на челу са министром Бранком Ружићем и просветним синдикатима.

“Семафор систем”

Након тог састанка и синдикати и Министарство просвете су презентовали план према ком би било најбоље да почне школска година, али су на крају врућ кромпир коначне одлуке пребацили Кризном штабу.

Тако је Министарство просвете предложило да школска година у Србији почне регуларно. Часови ће трајати 45 минута, а одељења се неће делити, већ ће сва деца заједно сести у клупе.

Након тога пратиће се епидемиолошка ситуација по образовним установама, а школе ће се, зависно од броја заражене деце, разврставати у три зоне – зелену, наранџасту и црвену – по принципу семафора.

Тако ће школа која буде у зеленој зони радити уобичајено, а она која је у наранџастом појасу наставу ће држати комбиновано – један дан часови ће бити у школи, а један дан код куће. Школа која се нађе у црвеној зони у потпуности ће прећи на онлајн наставу. Зоне ће се одређивати према процентима заражених ђака – па ће, оквирно, у зеленој зони бити школа која има мање од пет одсто заражених, у наранџастој она која има између 5 и 10 одсто инфициране деце, док ће у црвени појас ући школа која пређе двоцифрен број заражених ученика.

Коначна реч на Кризном штабу

Предлог ће бити упућен Кризном штабу, а он ће га разматрати на следећој седници, која се најављује за понедељак или уторак, потврђено је “Блицу”.

– Задњу реч имаће Кризни штаб. Могуће је да ће бити унете промене у овај предлог, па ће сви детаљи бити познати тек након расправе на седници овог тела. Након што буде донета коначна одлука, Министарство ће школама проследити упутство о организацији наставе. Углавном, све ће бити познато најкасније до краја недеље – рекли су из Министарства.

Иначе, како би овај систем функционисао, директори ће бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце, да би се знало у којој зони се налази конкретна образовна установа, пишу “Новости”.

О начину наставе одлучиваће школе, на основу тога у којој се зони налазе, што значи да је одлучивање децентрализовано. До сада је пракса била да школа пошаље предлог Министарству просвете које је доносило коначну одлуку.

Како наводе из министарства, на првом месту здравље деце и запослених у просвети, али и истичу да је од изузетног значаја да се настава одвија нормално. Нарочито је, како наглашавају, то важно за децу која полазе у први и пети разред основне школе, као и ону која крећу у први разред средње школе, јер имају велики прелаз који се најлакше савладава у нормалним околностима.

Иначе, једна од новина од 1. септембра, односи се и на комбиновани модел наставе, па тако више неће бити могуће да деца иду једну недељу на наставу, а једну да часове прате од куће, већ ће се мењати на дневном нивоу – један дан иду у школу, а следећи ће седети испред телевизора.

– То је промењено јер ђаци који целу седмицу одсуствују са наставе губе континуитет, скоро да забораве да иду у школу. Међутим, када се мењају на дневном нивоу, ипак, имају неки континуитет у учењу – објашњавају.

Шта кажу синдикати?

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) сагласна је да школска година треба да почне регуларно 1. септембра, али ће та одлука зависити од предлога Кризног штаба убог пандемије корона вируса.

Звонимир Јовић потпредседник УСПРС-а рекао је да је јасно да редовну наставу не може ништа да замени, али да ће се у случају пораста броја оболелих, применити неки од других модела.

– Идеја је да сва деца иду нормално у школу. Да се настава одвија нормално, да часови трају 45 минута, али уз све мере заштите – маске, дезинфекцију итд. Суштина приче је да сви буду у учионицама – комплетна одљења, сви наставници и да часови трају 45 минута. Ипак, коначну реч ће имати Кризни штаб. То се очекује почетком следеће недеље – рекао је Јовић за “Блиц”.

Синдикати, са друге стране, залажу се и да у одељењима буде до 20 ученика, што би, кажу, повећало квалитет наставе.

Шта каже Кризни штаб?

Доктор Предраг Кон, епидемиолог, рекао је да ће сви предлози бити презентовани на седници Кризног штаба који би требало ускоро да заседа, али није прецизирао када тачно. Он је напоменуо и да је предлагао да присуствује на састанцима тима из “Батута” и Министарства здравља, али да га нико није позвао.

– Оно што се за сада званично зна о школама је да ће се све учинити да не буде онлајн, да се смањи на минимум где је неопходно, кад се појаве кластери мораће онлајн, али још није написан тај протокол. Директно сам одговоран за поделу на вакцинисане и невакцинисане ђаке, ја сам то први рекао. Ако се деси епидемија у школи, варате се ако неко неће питати да ли је дете вакцинисано или није. Тај који је то гледао као дискриминацију погрешно је гледао. Хоћу да останем упамћен по томе да сам инсистирао да се деца вакцинишу. Прошле године је било одлично избалансирано у ситуацији када није било вакцине. Мора да се прихвати ситуација да је само 1% деце вакцинисано. Верујем да ће и сада да буде донета права одлука – казао је др Кон и указао на засада највероватнији модел наставе.

Са др Коном сагласан и његов колега и по звању и по чланству у Кризном штабу – др Бранислава Тиодоровића.

– Што се тиче почетка школске године, у сваком случају ћемо дати предност нормалној настави. Онлајн настава не може квалитетом и квантитнетом да замени регуларну наставу. Међутим, у местима где има више заражених или ако су деца из породице позитивних, онда ће тамо морати да буде комбинована настава – рекао је Тиодоровић.

Док чекају коначну одлуку Кризног штаба, школе приводе крају припреме за почетак школске године. Готово све образовне установе у Србији, спремне су за било који модел наставе који буде препоручен, али, како нам кажу њихови челници, сви ће бити задовољни ако школска година почне нормално.

– Ми имамо три могућности – редовна настава, комбиновани модел и потпуни прелазак на онлајн наставу и за све то смо спремни – кажи директори образовних установа.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и Министарство просвете сагласни су да школска година треба да почне регуларно 1. септембра, али ће та одлука зависити од предлога Кризног штаба убог пандемије корона вируса.

Након одржаног састанка усаглашено је да су у опцији три модела наставе – сви ученици у школи, део у клупама, део онлајн и потпуно онлајн.

Звонимир Јовић из УСПРС-а каже за Танјуг да је јасно да редовну наставу не може ништа да замени, али да ће се у случају пораста броја оболелих, применити неки од других модела.

– Наш заједнички став је да од 1. септембра треба да почне настава у пуном капацитету и да сви наставници буди у школи. Просветни систем ће бити децентрализован, а модели рада зависиће од стања у јединици локалне самоуправе – рекао је Јовић.

У Министарству просвете потврдили су за Танјуг да је жеља да школска година почне регуларно и да ђаци крену на редовну наставу.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Министарство просвете направило план по “принципу семафора”, синдикати сагласни

  1. Даница Петровић каже:

    Ко може да замери Кризном штабу што не.зна да школска година почиње 1. септембра . То никад није било па су људи изненађени и неспремни.Пре него што на децу насрнете тим експерименталним вакцинама о чијем дејству благе везе немате ,али грувате пропаганду до беснила , сетите се да Бог бави , ал не заборави .Нема пара којима може да се избегне проклетство.Добро пазите шта радите , да не пређете на црвено.

  2. Elena каже:

    Od 8-14h pod maskama? Da li stvarno mislite da je realno i dobro za decu?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама