Министарство просвете о разговору са синдикатима и повећању плата

30 марта, 2017

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  разговарао је са представницима три репрезентативна синдиката, Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и ГСПРС Независност о положају просветних радника.

На састанку је постигну договор да се предузму кораци како би се решио незадовољавајући материјални положај  ненаставног особља са другим, трећим и четвртим степеном стручне спреме. Министар је након састанка  послао Допис   директорима свих школа којим је дата препорука да изврше прерасподелу сопствених прохода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама.
Министар је на састанку поновио да је  план Владе Србије, који је премијер Александар Вучић више пута јавно изнео, да се  током 2017. године повећају плате запосленима у јавном сектору. Такође, указао је на чињеницу да о динамици и висини повећања не одлучује Министарство, већ Влада у складу са реалним оквирима буџета.  Синдикати су упознати и са напорима које ресорно Министарство предузима како би при сваком повећању плата поштован принцип да  запослени у просвети добију више од осталих, као што је  био случај приликом последњег повећања. Осим тога, доношењем новог Закона о зарадама запослених у јавном сектору просвета ће коначно добити равноправност са осталим корисницима буџета. На састанку је закључено да је сада заједнички задатак да се израде платни разреди, како би они који раде квалитетније  били и више плаћени.
Извор:mpn.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Министарство просвете о разговору са синдикатима и повећању плата

  1. Svitac каже:

    ”Допис директорима свих школа којим је дата препорука да изврше прерасподелу сопствених прохода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама.”
    Odlično. A šta da rade škole bez sopstvenih prihoda?

    1. jasna каже:

      A i mi koji imamo- to je od vanrednih ucenika i izdavanja sale. A to trosimo na: toner, papir, popravke racunara, organizaciju takmicenja, itd – sve sto bi trebalo da placa opstina (a daju nam za 10 do 20% od onoga sto nam treba). Ministar je oprao ruke – dao preporuku, kao da nam te pare stoje u slamarici ali se ne setimo na sta da ih trosimo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама