Ministarstvo prosvete organizuje seriju sastanaka s roditeljima na temu vršnjačkog nasilja

6 oktobra, 2021

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školska uprava Požarevac, u saradnji sa lokalnom zajednicom, Centrom za socijalni rad i Ministarstvom unutrašnjih poslova, tokom naredne nedelje započinje seriju sastanaka sa roditeljima na temu vršnjačkog nasilja i ulogu škole, porodice i institucija socijalne zaštite i policije u prevenciji svih oblika nasilja.

Stručna pomoć i podrška Ministarstva i Školske uprave Požarevac organizovana je zbog slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se dogodili u poslednjih nekoliko nedelja između učenika osnovnih škola sa područja Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planiralo je ovu aktivnost u cilju unapređivanja kvaliteta prevencije vršnjačkog nasilja, kroz aktivnosti lokalne samouprave, roditelja, škole, Centra za socijalni rad i policije.

U okviru ove akcije biće održani roditeljski sastanci i sastanci školskih Saveta roditelja u svim sredinama na teritoriji Školske uprave Požarevac, uz posebno angažovanje i kontinuiranu podršku stručnih službi Ministarstva i prosvetnih savetnika školama čiji su učenici učestvovali u nedavno evidentiranim incidentnim situacijama.

U zaštiti i prevenciji od vršnjačkog nasilja neophodna je podrška i delovanje svih činilaca društva, a važno je da svi prepoznaju značaj stalnog vaspitnog rada sa decom, uz poseban akcenat na nenasilnu komunikaciju, mirno rešavanje konflikata i neprihvatanje nasilja kao oblika ponašanja. Neophodno je da svi akteri uključujući i porodicu daju konstruktivan doprinos u stvaranju bezbedne i podsticajne sredine za život i razvoj dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama