Министарство просвете поручује родитељима шта да ураде у случају вршњачког насиља

28 октобра, 2019

Установљене су и прецизне процедуре заштите ученика од свих облика насиља

Обавеза родитеља је да поштују процедуре и да сумњу на вршњачко насиље најпре пријаве установи, односно одељенском старешини или тиму за заштиту ученика или директору школе, поручују из Министарства просвете, науке и технолошког развоја реагујући на све чешће полемике на друштвеним мрежама о разним случајевима вршњачког насиља.

У саопштењу Министарство наводи да посебну пажњу посвећује обезбеђивању подстицајног и сигурног окружења за целовити развој ученика.

Такође, установљене су и прецизне процедуре заштите ученика од свих облика насиља, а које су све установе образовања и васпитања обавезне да спроводе.

Из Министарства поручују и да је неопходно да запослени, али и родитељи ученика поштују процедуре и својим поступањем доприносе развијању ненасилног понашања.

Подсећају да у ситуацијама првог нивоа вршњачког насиља активности предузима одељенски старешина у сарадњи са родитељима ученика и одељенском заједницом, док се у случају другог нивоа укључује Тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.

Када је реч о случајевима трећег нивоа насиља обавезно је и укључивање спољашње заштитне мреже ( центар за социјални рад, здравство, полиција).

Процену нивоа насиља обавља Тим за заштиту ученика на основу дефинисаних критеријума.

Обавеза је родитеља да на позив школе учествују у појачаном васпитном раду, као и да сарађују са школом у току спровођења васпитно-дисциплинског поступка.

За све учеснике – ученике који врше насиље, трпе насиље или посматрају насиље израђује се оперативни план заштите у чију реализацију су у обавези да се укључе и родитељи.

Сарадња родитеља и школе је неопходна и када је реч о реализацији активности друштвено-корисног рада који омогућује ученицима да развијају просоцијалне облике понашања.

Од начина и квалитета сарадње породице и школе зависи и ефекат активности појачаног васпитног и друштвено-корисног рада, а који се узима у обзир приликом изрицања васпитних и васпитно-дисциплинских мера према ученицима.

Уколико родитељи не сарађују са школом или испољавају непримерено и насилно понашање школа је у обавези да обавести и укључи друге институције (центар за социјални рад и/или полицију), као и да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка или кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља.

Евалуације различитих превентивних програма и пракси су потврдиле кључну улогу родитеља у превенцији и стога је неопходно да родитељи учествују у активностима које је школа предвидела Годишњим планом заштите од насиља, као и превентивним активностима на нивоу одељења и разреда.

Министарство апелује на родитеље да поштују прописане процедуре, о којима се детаљније увек могу информисати у установама, те подсећа да су све институције, али и родитељи обавезни да воде рачуна о заштити података о малолетним лицима.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама