Ministarstvo prosvete poručuje roditeljima šta da urade u slučaju vršnjačkog nasilja

28 oktobra, 2019

Ustanovljene su i precizne procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja

Obaveza roditelja je da poštuju procedure i da sumnju na vršnjačko nasilje najpre prijave ustanovi, odnosno odeljenskom starešini ili timu za zaštitu učenika ili direktoru škole, poručuju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja reagujući na sve češće polemike na društvenim mrežama o raznim slučajevima vršnjačkog nasilja.

U saopštenju Ministarstvo navodi da posebnu pažnju posvećuje obezbeđivanju podsticajnog i sigurnog okruženja za celoviti razvoj učenika.

Takođe, ustanovljene su i precizne procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja, a koje su sve ustanove obrazovanja i vaspitanja obavezne da sprovode.

Iz Ministarstva poručuju i da je neophodno da zaposleni, ali i roditelji učenika poštuju procedure i svojim postupanjem doprinose razvijanju nenasilnog ponašanja.

Podsećaju da u situacijama prvog nivoa vršnjačkog nasilja aktivnosti preduzima odeljenski starešina u saradnji sa roditeljima učenika i odeljenskom zajednicom, dok se u slučaju drugog nivoa uključuje Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Kada je reč o slučajevima trećeg nivoa nasilja obavezno je i uključivanje spoljašnje zaštitne mreže ( centar za socijalni rad, zdravstvo, policija).

Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika na osnovu definisanih kriterijuma.

Obaveza je roditelja da na poziv škole učestvuju u pojačanom vaspitnom radu, kao i da sarađuju sa školom u toku sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka.

Za sve učesnike – učenike koji vrše nasilje, trpe nasilje ili posmatraju nasilje izrađuje se operativni plan zaštite u čiju realizaciju su u obavezi da se uključe i roditelji.

Saradnja roditelja i škole je neophodna i kada je reč o realizaciji aktivnosti društveno-korisnog rada koji omogućuje učenicima da razvijaju prosocijalne oblike ponašanja.

Od načina i kvaliteta saradnje porodice i škole zavisi i efekat aktivnosti pojačanog vaspitnog i društveno-korisnog rada, a koji se uzima u obzir prilikom izricanja vaspitnih i vaspitno-disciplinskih mera prema učenicima.

Ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom ili ispoljavaju neprimereno i nasilno ponašanje škola je u obavezi da obavesti i uključi druge institucije (centar za socijalni rad i/ili policiju), kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja.

Evaluacije različitih preventivnih programa i praksi su potvrdile ključnu ulogu roditelja u prevenciji i stoga je neophodno da roditelji učestvuju u aktivnostima koje je škola predvidela Godišnjim planom zaštite od nasilja, kao i preventivnim aktivnostima na nivou odeljenja i razreda.

Ministarstvo apeluje na roditelje da poštuju propisane procedure, o kojima se detaljnije uvek mogu informisati u ustanovama, te podseća da su sve institucije, ali i roditelji obavezni da vode računa o zaštiti podataka o maloletnim licima.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama