Министарство просвете променило мишљење након реакција наставника

21 маја, 2020

„Министарство просвете сматра да нису потребна додатна усмена испитивања ученика, осим у случају када се у сарадњи ученика и наставника утврди да нема елемената за извођење закључне оцене“, наводи се у допису које је Министарство јуче упутило директорима основних и средњих школа, након што је њихово претходно упутство изазвало бројне реакције наставника.

Foto: Canva

О томе је лист Данас писао у два наврата и више пута затражио објашњења надлежних због уочених несагласности са важећим правилницима о оцењивању.

Министарство је, подсетимо, најпре послало школама обавештење да наставници предмета са недељним фондом од четири часа треба да имају и једну оцену добијену усменим испитивањем ученика, а они чији је фонд мањи од четири часа могу изузетно да дају једну оцену усменим испитивањем.

Иако смо надлежнима у Министарству објаснили да је овај допис изазвао буру незадовољства и различитих интерпретација по школама, незванично нам је прошле недеље речено да је, што се њих тиче, упутство јасно и да га само треба читати са разумевањем.

Међутим, у јучерашњем обраћању школама Министарство је признало да су делови претходног дописа који су се односили на оцењивање и закључивање оцена „довели до различитих тумачења у школама и до планирања и спровођења одређених активности које нису биле очекиване“.

Ту, како кажу, пре свега мисле на део дописа у вези са оцењивањем наставних предмета са недељним фондом од четири часа, где се помиње усмено испитивање.

У Министарству претпостављају да је од почетка другог полугодишта до увођења ванредног стања и током периода наставе на даљину обезбеђено довољно елемената за извођење свих неопходних оцена путем усменог и писменог испитивања.

„Подсећамо наставнике на коришћење свих података из формативног праћења и оцењивања током наставе на даљину, који могу бити сигурна основа за извођење сумативне бројчане оцене на крају другог полугодишта. Имајући у виду наведено, а због актуелне епидемиолошке ситуације и контекста у коме се одвија настава, уколико недостају елементи (оцена) за извођење оцене за крај другог полугодишта и закључне, могуће је користити постојеће веб-алате и избегавати позивање ученика у школу ради усменог испитивања“, пише у најновијем допису Министарства, у који је Данас имао увид.

Несагласност

Најновији допис јесте у сагласности са старим Правилником о оцењивању у основном образовању, који важи за трећи, четврти, седми и осми разред, као и са Правилником о оцењивању у средњем образовању. Међутим, допис је и даље у супротности са новим Правилником о оцењивању у основном образовању који се примењује у реформисаним разредима – првом, другом, петом и шестом. У том правилнику и даље је на снази члан који прописује да у току полугодишта бар једна оцена мора бити дата усменим испитивањем постигнућа ученика. То се односи на све наставне предмете, а не само оне са недељним фондом од четири часа.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Министарство просвете променило мишљење након реакција наставника

  1. Sanja каже:

    Kada će Ministarstsvo da promeni mišljenje povodom najnovijeg suludog dopisa da u junu još dve nedelje treba da učenicima šaljemo materijale za učenje?! Još pre više nedelja je rečeno da se tv časovi završavaju krajem maja, mislili smo (to nam je i bio problem!) da je to to, tako smo rekli učenicima i roditeljima. I sad ispadne da treba da se mrcvarimo još dve nedelje juna? Ko ovde nije normalan?!

  2. Ksenija каже:

    Mislim da ministar pojma nema da su deca odavno prestala da prate nastavu na daljinu, da su se roditelji umorili od rada sa decom i da pored svog posla obavljaju i posao nastavnika. Sve je ovo propala stvar. Deca nisu skoro nista savladala od nastavnih sadrzaja, praznina je ogromna. Sve ce se to tesko nadoknaditi. Roditelji na poslu, u zemlju se ulazi bez testa na kovid 19, svi se voze autobusima, samo deca ne mogu u skolu da bar malo nesto nsuce. Cemu onda skole? Zatvorite ih i imacete ono cemu tezi ovo drustvo – skup praznih glava.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама