Министарство просвете: Распуст за ђаке, не за наставнике

28 марта, 2020

Скраћење пролећног распуста изазвало опречне реакције у просветним круговима, од негодовања до разумевања

Укидање пролећног предаха од школских обавеза поделило је просветни миље у најмање три табора неистомишљеника: једни се буне негодујући, други апсолутно подржавају одлуку просветне власти, трећи не могу да се одлуче којој би се од прве две групе приклонили, а свако има своје аргументе.

Школским календаром, у редовним околностима, пролећни распуст би обухватио ускршње празнике. То је период од 10. до 20. априла, у коме епидемиолози и инфектолози очекују пик инфекције ковидом 19 и на то упозоравају од почетка ширења вируса у Србији. У ванредном стању, школарци ће, у најбољем случају, Ускрс провести у најужем породичном кругу, а процена је просветног врха да тек успостављену наставу на даљину не би ваљало прекидати ради очувања континуитета у учењу, али и јавног здравља.

ТВ и онлајн програм за школарце, како је најављено, биће испуњен образовним садржајима из верске наставе у вези са празником (од 10. до 13. априла за католике, односно од 17. до 20. априла за православце). Између Ускрса по грегоријанском и јулијанском календару, од 14. до 16. априла, неће бити паузе у раду образовног система.

Настави потребан континуитет, наставницима одмор

− Оштро протестујемо против одлуке Министарства просвете да промени календар рада и тиме укине преко потребан одмор ђацима, родитељима и наставницима. Сви су дали свој максимум и потребно им је неколико дана заслуженог одмора. Ради се по плану и програму, стање је ванредно, није ратно. У породицама са двоје, или троје деце, где је један од родитеља просветни радник, смењују се на рачунару по цео дан. Деца су преоптерећена учењем, наставници плановима и прегледањем задатака, раде суботом и они који су надокнадили наставу пропуштену због продужетка зимског распуста. Свима је потребно да мало одахнемо − напомиње Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак, који ради у две школе, осмолетки „Танаско Рајић” и Техничкој школи у Чачку.

У ванредним околностима и могућностима које су ограничене мерама спречавања ширења заразе, пролећни распуст нема никакву сврху, оцењује Милка Караклајић, психолог у ОШ „Милинко Кушић” у Ивањици, иза које је 27 година рада.

− Тек смо се уходали у настави на даљину, не би ваљало да паузирамо. Морамо наставити, нема бољег решења. Важно је одржати континуитет у успостављеној структури дана. Примера ради, из угла основца, ујутру устаје, доручкује, гледа ТВ часове, мало се одмори, уради шта је задала његова учитељица и део дана је испуњен а довољно је остало за слободне активности. Школске обавезе ће окупирати и пажњу средњошколаца чије је кретање најтеже обуздати, њима тешко пада социјално дистанцирање а ту не би помогло додатно слободно време. Наставници јесу исцрпљени обавезама на даљину, али и привилеговани што у овој ситуацији могу да раде од куће, а не као запослени у трговинама или апотекама, да морају да иду на посао излажући ризику од заразе и себе и своје породице − разјашњава Караклајићева.

Продужавање зимског распуста у фебруару и скраћење пролећног распуста у априлу, имају исту сврху − задржавање деце и наставника код куће ради спречавања ширења вируса, уочава Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије. Гледајући из угла ученика, она аминује одлуку просветне власти да распуста у априлу фактички не буде, али да деца остану код куће и време проводе уз образовне садржаје мотивисани да уче и што лакше преброде дане ванредног стања.

− Из позиције просветних радника који се толико ангажују на свим могућим платформама по цео дан непрестано у комуникацији са ђацима, родитељима, колегама од раног јутра до дубоко у ноћ, наравно да им треба одмор. Из најбоље намере да деци пруже што више у околностима учења на даљину, у којима смо се сви први пут нашли, просветни радници су само себи одмогли. Томе су допринели директори школа који уместо да посаветују колеге у колективу како да испуне обавезе и задатке само прослеђују упутства министарства и додатно затрпавају наставнике − сматра Јанковићева.

Министарство просвете: распуст за ђаке, не за наставнике

Промена календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе заснована је на процени стручњака, законским овлашћењима министра задуженог за образовање, укупним мерама владе у време ванредног стања и усаглашена је са напорима да се што више смање изласци из куће и социјални контакти, одговорили су јуче из кабинета министра просвете на оштрo негодовање Синдиката образовања Чачка због скраћивања пролећног распуста.

„Према нашој одлуци, ученици не остају без распуста, само је смањен број дана распуста да би се створио додатни простор да ученици и наставници са што мање додатних напора заврше наставну годину када ситуација буде нормализована. Надамо се да нема потребе за подсећамо да је распуст намењен ученицима, а не и запосленима у школама”, стоји у објашњењу надлежних.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама