Ministarstvo prosvete: Raspust za đake, ne za nastavnike

mart 28, 2020

Skraćenje prolećnog raspusta izazvalo oprečne reakcije u prosvetnim krugovima, od negodovanja do razumevanja

Ukidanje prolećnog predaha od školskih obaveza podelilo je prosvetni milje u najmanje tri tabora neistomišljenika: jedni se bune negodujući, drugi apsolutno podržavaju odluku prosvetne vlasti, treći ne mogu da se odluče kojoj bi se od prve dve grupe priklonili, a svako ima svoje argumente.

Školskim kalendarom, u redovnim okolnostima, prolećni raspust bi obuhvatio uskršnje praznike. To je period od 10. do 20. aprila, u kome epidemiolozi i infektolozi očekuju pik infekcije kovidom 19 i na to upozoravaju od početka širenja virusa u Srbiji. U vanrednom stanju, školarci će, u najboljem slučaju, Uskrs provesti u najužem porodičnom krugu, a procena je prosvetnog vrha da tek uspostavljenu nastavu na daljinu ne bi valjalo prekidati radi očuvanja kontinuiteta u učenju, ali i javnog zdravlja.

TV i onlajn program za školarce, kako je najavljeno, biće ispunjen obrazovnim sadržajima iz verske nastave u vezi sa praznikom (od 10. do 13. aprila za katolike, odnosno od 17. do 20. aprila za pravoslavce). Između Uskrsa po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, od 14. do 16. aprila, neće biti pauze u radu obrazovnog sistema.

Nastavi potreban kontinuitet, nastavnicima odmor

− Oštro protestujemo protiv odluke Ministarstva prosvete da promeni kalendar rada i time ukine preko potreban odmor đacima, roditeljima i nastavnicima. Svi su dali svoj maksimum i potrebno im je nekoliko dana zasluženog odmora. Radi se po planu i programu, stanje je vanredno, nije ratno. U porodicama sa dvoje, ili troje dece, gde je jedan od roditelja prosvetni radnik, smenjuju se na računaru po ceo dan. Deca su preopterećena učenjem, nastavnici planovima i pregledanjem zadataka, rade subotom i oni koji su nadoknadili nastavu propuštenu zbog produžetka zimskog raspusta. Svima je potrebno da malo odahnemo − napominje Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak, koji radi u dve škole, osmoletki „Tanasko Rajić” i Tehničkoj školi u Čačku.

U vanrednim okolnostima i mogućnostima koje su ograničene merama sprečavanja širenja zaraze, prolećni raspust nema nikakvu svrhu, ocenjuje Milka Karaklajić, psiholog u OŠ „Milinko Kušić” u Ivanjici, iza koje je 27 godina rada.

− Tek smo se uhodali u nastavi na daljinu, ne bi valjalo da pauziramo. Moramo nastaviti, nema boljeg rešenja. Važno je održati kontinuitet u uspostavljenoj strukturi dana. Primera radi, iz ugla osnovca, ujutru ustaje, doručkuje, gleda TV časove, malo se odmori, uradi šta je zadala njegova učiteljica i deo dana je ispunjen a dovoljno je ostalo za slobodne aktivnosti. Školske obaveze će okupirati i pažnju srednjoškolaca čije je kretanje najteže obuzdati, njima teško pada socijalno distanciranje a tu ne bi pomoglo dodatno slobodno vreme. Nastavnici jesu iscrpljeni obavezama na daljinu, ali i privilegovani što u ovoj situaciji mogu da rade od kuće, a ne kao zaposleni u trgovinama ili apotekama, da moraju da idu na posao izlažući riziku od zaraze i sebe i svoje porodice − razjašnjava Karaklajićeva.

Produžavanje zimskog raspusta u februaru i skraćenje prolećnog raspusta u aprilu, imaju istu svrhu − zadržavanje dece i nastavnika kod kuće radi sprečavanja širenja virusa, uočava Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Gledajući iz ugla učenika, ona aminuje odluku prosvetne vlasti da raspusta u aprilu faktički ne bude, ali da deca ostanu kod kuće i vreme provode uz obrazovne sadržaje motivisani da uče i što lakše prebrode dane vanrednog stanja.

− Iz pozicije prosvetnih radnika koji se toliko angažuju na svim mogućim platformama po ceo dan neprestano u komunikaciji sa đacima, roditeljima, kolegama od ranog jutra do duboko u noć, naravno da im treba odmor. Iz najbolje namere da deci pruže što više u okolnostima učenja na daljinu, u kojima smo se svi prvi put našli, prosvetni radnici su samo sebi odmogli. Tome su doprineli direktori škola koji umesto da posavetuju kolege u kolektivu kako da ispune obaveze i zadatke samo prosleđuju uputstva ministarstva i dodatno zatrpavaju nastavnike − smatra Jankovićeva.

Ministarstvo prosvete: raspust za đake, ne za nastavnike

Promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole zasnovana je na proceni stručnjaka, zakonskim ovlašćenjima ministra zaduženog za obrazovanje, ukupnim merama vlade u vreme vanrednog stanja i usaglašena je sa naporima da se što više smanje izlasci iz kuće i socijalni kontakti, odgovorili su juče iz kabineta ministra prosvete na oštro negodovanje Sindikata obrazovanja Čačka zbog skraćivanja prolećnog raspusta.

„Prema našoj odluci, učenici ne ostaju bez raspusta, samo je smanjen broj dana raspusta da bi se stvorio dodatni prostor da učenici i nastavnici sa što manje dodatnih napora završe nastavnu godinu kada situacija bude normalizovana. Nadamo se da nema potrebe za podsećamo da je raspust namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama”, stoji u objašnjenju nadležnih.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama