Ministarstvo prosvete: Škola “Vladislav Ribnikar” se otvara 10. maja, ali to ne znači da počinje nastava

maj 9, 2023

Nakon prilično burnih reakcija javnosti na odluku da se u OOŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj se 3. maja dogodio masakr, učenici vrate već u sredu 10. maja, Ministarstvo prosvete izdalo je saopštenje u kom su dodatno pojašnjeni detalji povratka učenika u školu.

Kako je objašnjeno, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ i Školskim timom za krizne intervencije, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija. Ovaj tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta) su svakodnevno u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna – učenicima, nastavnicima, roditeljima. Ovaj vid podrške obezbeđen je i za naredni period.

“I u ovoj situaciji Ministarstvo prosvete i škola rukovode se preporukama i mišljenjem stručnjaka. S obzirom na veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečijih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike. To ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima. Nastava će se uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima.” – razjasnili su iz Ministarstva.

Na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira, stoji u saopštenju.

“Organizovana stručna podrška profesionalaca iz naših najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što pre oporave od traume. Takođe, nakon juče održanog Saveta roditelja, većina roditelja je stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života.” – kažu iz Ministarstva prosvete i dodaju da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima OŠ „Vladislav Ribnikar“, u najboljem interesu učenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama