Како је још пре неколико дана разматрано у Министарству просвете, ова инситутција, па и сам министар, ближе су томе да се, уз строго поштовање свих мера, сви ђаци врате у школе. О томе је данас говорио и министар посвете Бранко Ружић, нагласивши да је начелно за повратак у школске клупе.

Прочитајте:

Према сазнањима “Блица” сутра би у МИнистарству просвете требало да буду одржане и коначне консултације, када ће и бити донета одлука.

Надлежни се практично опредељују између две опције – оне која је била на снази уочи распуста и у пику трећег таласа, и друге која је важила од самог почетка ове школске године.

Две опције

Прва опција је да старији разреди основних школа, односно ђаци који су пети разред и страрији, као и средњошколци наставе да прате онлајн наставу. У овом случају, који је био на снази и пре зимског распуста, у школе би ишли само ђаци од првог до четвртог разреда.

– Друга опција, важила је од почетка школске године до драстичног скока броја оболелих у трећем таласу. Према тој опцији, којој је Министасртво просвете ближе, ђаци старијих разреда основних школа као и средњошколци ишли би у школе комбиновано, по групама.

О томе је данас говорио и министар просвете Бранко Ружић, који каже да је и Министарство ближе овом другом моделу, који је важио пре увођења потпуне онлајн наставе.

Такође, рекао је и да школе, факултети и обданишта нису места где је била трансмисија ковида-19, и да је према мишљењу већине родитеља боље за децу да “нормално” похађају наставу.

– Велика већина родитеља јесте заинтересована да уз поштовање епдемиолошких мера деца похађају наставу на конвенционалан начин, поготово млађи разреди јер се радне навике не могу стећи онлајн – сматра Ружић.

Рекао је и да очекује да друго полугодиште почне, како је и планирано, 18. јануара.

О овим, али и осталим мерама, данас је дискутовао Кризни штаб. Према последњим информацијама, за сада је одлучено да на снази остају мере које су и до сада важиле, односно да је ограничен рад угоститељских објеката и тржних центара до 20 сати, али и продавница до 21 сат.

Такође, на снази остаје и забрана окупљања више од 5 особа, обавезне маске у затвореном, ПЦР тестови или карантин од десет дана приликом уласка у Србију.