Ministarstvo: Usaglašene mere radne grupe za borbu protiv nasilja

20 decembra, 2022

Radna grupa za prevenciju nasilja usaglasila je danas ključne mere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu kako bi se unapredio sistem za reagovanje na nasilje, kao i za njegovu prevenciju.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da su mere pažljivo sagledane, razmatrane njihove posledice i precizirane aktivnosti koje je potrebno preduzeti da bi se realizovale.

On je naveo da će do 24. decembra biti definisan predlog akata koje je potrebno izmeniti kako bi se navedene mere sprovele.

„Verujem da će mere koje smo usaglasili na današnjem sastanku omogućiti efikasnije reagovanje kada su svi oblici nasilja u pitanju, kao i da će delovati i podsticajno i preventivno i da će dodatno osigurati da učenik i njegova zaštita i podrška budu u fokusu“, ocenio je ministar.

On je podsetio da je nasilje složen društveni fenomen i da je cilj da svi segmenti budu uključe u njegovo rešavanje.

„U narednom periodu predstoji izmena zakona i podzakonskih akata, kao i finansijske analize i efekte za neke od mera koje je predložila Radna grupa“, rekao je ministar i dodao da je pre svih mera potrebna pozitivna promena stava prema vaspitnom i preventivnom radu škole, roditelja i svih drugih društvenih faktora.

Među predloženim merama su brojčano ocenjivanje vladanja od 5. do 8. razreda osnovne škole u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, kao i da ta ocena ulazi u prosek. Predloženo je i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja.

Školama će biti preporučeno da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Među merama su povećanje broja pedagoga i psihologa u osnovnim školama, povećanje iznosa naknade za rad odeljenskih starešina, kao i donošenje Pravilnika o radu odeljenskih starešina.

Takođe, predloženo je i povećanje minimalnih novčanih kazni za težu povredu obaveze roditelja iz člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koja se odnosi, između ostalog, i na neučestvovanje u vaspitnom radu deteta, kao i za član zakona koji propisuje povredu zabrane (zabranu diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja).

Jedan od predloga je i izrada novih i revizija postojećih stručnih uputstava o saradnji i komunikaciji institucija pod nadležnošću Ministarstva prosvete, Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde i MUP.

Predložena je i izmena  Pravilnika o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, kao i izmena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, posebno u delu koji predviđa da se treći nivo nasilja prijavljuje i putem platforme „Čuvam te“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ministarstvo: Usaglašene mere radne grupe za borbu protiv nasilja

 1. Slavica kaže:

  Katastrofa!
  Izvinite, koji su vam konkretni predlozi? Ovo je sramota o čemu vi pričate. Ne vidim ništa konkretno i novo?
  Koji su predlozi za suzbijanje nasilja od prvog do četvrtog razreda? Znate li kako izgleda čas, recimo, u prvom razredu gde učenik 45 minuta psuje i šutira nastavnika? (napominjem da nije sa posebnim potrebama) Zato pitam, gde su mere za učenike od prvog razreda? Vapsitanje ne može da se vrši od petog razreda.

 2. Anica kaže:

  Kozmetika i forma,daleko od suštine.Ali,tako je sve u ovoj zabiti.

 3. Istina kaže:

  Da se ne lažemo za nasilja u školama je odgovorna škola i sistem, takođe i prosvetni radnici. Više nego roditelji, jer same škole zataškavaju nasilja, osim kada je u pitanju ugrožavanje prosvetnog radnika. Tako da, za ponašanje đaka u školi je 70 posto kriv predavač, a tek nekih 30 posto roditelj. Nažalost, takvo je stanje po školama i zabrana telefona vodi ka zataškavanju i ničemu drugom!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama