Ministarstvo zakazalo sastanak o otvaranju vrtića, struka protiv

26 aprila, 2020

Struka je protiv otvaranja vrtića i škola pre 1. juna, kaže epidemiolog Predrag Kon, uz konstataciju da će to ipak morati da se učini. Kako saznaje N1, za utorak je u Ministarstvu prosvete zakazan sastanak na kome će se raspravljati o uslovima pod kojima bi predškolske ustanove mogle da počnu sa radom.

Foto: Canva

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja, kao i vlasnici privatnih vrtića traže od nadležnih da pre otvaranja ustanova budu ustanovljeni jasni sanitarni protokoli, ali poručuju i da ne znaju kako održati socijalnu distancu kada je reč o deci.

Vrtići će morati da se otvore zbog roditelja koji nemaju kuda sa decom kada rade. To je u petak izjavio epidemiolog Predrag Kon, da bi dva dana kasnije precizirao da je protiv otvaranja vrtića pre 1. juna.

„Dakle, ja sam već govorio da će morati da se otvara iz jednostavnog razloga… Ali, to nije mišljenje lekarskog tima. I to nikada nećemo moći da podržimo iz jednostavnog razloga što je potpuno jasno da je to moguće širenje“, rekao je Kon.

Postoji organizacioni problem. Možda niste znali, ali među herojima kojima se aplaudira svake večeri su i vaspitačice iz vrtića u Srbiji koje su u velikom broju prebačene u kovid ambulante i tamo pomažu medicinskom osoblju.

Bosiljka Jovanović iz Sindikata predškolskih ustanova se pita kako će sada te žene odjednom biti vraćene da čuvaju decu.

„Mnogo osoblja je, čak su medicinske sestre iz jaslica, vaspitači, angažovani u kovid bolnicama za negu gerontoloških pacijenata“, kaže Bosiljka Jovanović iz Sindikata predškolskih ustanova.

Nijedna zemlja u okruženju još nije otvorila vrtiće. Danska je zapravo jedini primer u Evropi i kako kažu u Sindikatu predškolskih ustanova, danske vaspitačice nemaju dobra iskustva u prvoj nedelji posle otvaranja.

„Nemoguća je misija organizovati socijalnu distancu u radu, pogotovo sa decom jaslenog uzrasta. To je ono što najviše brine zaposlene“, ističe Jovanović.

Snežana Volic koja duže od 20 godina vodi privatni vrtić, kaže da su za otvaranje potrebni jasni protokoli, kako bi se improvizacija svela na minimum.

„Pomoglo bi nam da jasno znamo kako da pripremimo prostor vrtića. Takođe i koji obim interakcije je dozvoljen s obzirom da u životu vrtića učestvuju i deca i zaposleni, kao i roditelji. To znači da bi trebalo predvideti kako će izgledati prijem dece, kako će izgledati otpust na kraju dana. Kako vaspitači da se ponašaju u interakciji prilikom igre, hranjenja, održavanja higijene“, navodi Volic probleme koje treba rešti.

Posle sastanka koji je sa nadležnima za predškolsko vaspitanje, kao i sa predstavnicima sindikata u utorak zakazao ministar prosvete Mladen Šarčević trebalo bi da bude jasnije – otvaraju li se vrtići i kada?

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ministarstvo zakazalo sastanak o otvaranju vrtića, struka protiv"

  1. Mimi kaže:

    Sa rezimiramo: državnim se ne radi a privatnim se radi. Apsolutno nije tačno da je samo Danska otvorila vrtice već su sve skandinavske zemlje to uradile… pola Evrope! Osvestite se… kad god da krenu biće prenosa virusa. Bolje sada nego na jesen.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama